Tre svenska städer finalister i Earth Hour City Challenge

Miljöarbete Nu går 34 städer från hela världen vidare som finalister i Världsnaturfondens klimatutmaning Earth Hour City Challenge 2014. De deltagande städerna gör satsningar på energi- och transportlösningar. Eskilstuna, Stockholm och Växjö är Sveriges tävlande i finalen.

– För att tackla klimatförändringarna och skapa ett hållbart energisystem krävs att alla förändrar sina investeringar. Kommuner, nationella beslutsfattare, företag och stora finansiella institutioner måste agera, säger Carina Borgström Hansson som är ansvarig för Earth Hour City Challenge.

Earth Hour City Challenge är en global stadsutmaning som startades av WWF 2011. Förra årets svenska Earth Hour-stad blev Uppsala, och vinnare globalt blev Vancouver i Kanada. Syftet med tävlingen är att uppmuntra städer som arbetar med klimatfrågor och ge inspiration till städer runtom i världen. Klimatutmaningen anordnas av Världsnaturfonden i samarbete med ICLEI (Local Governments for Sustainability) och deltagarna rapporterar sina utsläpp, klimatåtaganden och åtgärder till Carbon Cities Climate Registry (CCCR).

Från Sverige deltog i år tio städer i klimatutmaningen och nu har Stockholm, Växjö och Eskilstuna gått vidare till final. De tre svenska finalisterna har haft olika fokusområden i klimatutmaningen. Eskilstuna gjort en storsatsning på förnybar elproduktion via vind- och solkraft. Stockholm har inriktat sig på ökad klimatkommunikation med stockholmsborna, på biogas och på solceller. Växjö har med målet att bli helt fossilfritt 2030 gjort åtgärder för kraftvärmeutbyggnad.

Under februari ska 14 nationella vinnare koras och den globala vinnaren i klimatutmaningen utses den 27e mars i Vancouver.

Läs mer

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.