Tetrapak gör miljövinster med videokonferenser

För att minska miljöbelastningen vid resande kan videokonferenser vara en framtidsmodell. Tetra Pak i Lund har sedan 1995 satsat på videokonferenser och gjort avsevärda miljövinster. Dessutom har de minskat tidsåtgången samt sparat pengar.

Företag som använder sig av videokonferenser bidrar till att koldioxidutsläppen kan reduceras genom ett minskat resande. Då tjänsteresandet idag uppgår till en fjärdedel av alla persontransporter, så finns här stora besparingspotentialer både ekonomiskt och miljömässigt. Detta har man insett inom Tetra Pak och därför identifierat ett reducerat resande som en nyckelfaktor för att minska miljöbelastningen.

– Vi vet att förflyttning via allmänna kommunikationsmedel är en stor negativ miljöfaktor. Videokonferenser kan indirket minska utsläppsnivån från flygplan och från transfertrafik, säger Margareta Olsson, Tetra Paks videoansvarige i Lund. När videokonferenser initierades i företaget för fem år sedan upptäckte vi de positiva och miljömässiga föredelarna efter hand.

Satsningen på videokonferenser har bidragit till att man för närvarande har kunnat minska resandet med en sträcka motsvarande 16 400 mil för hela koncernen, eller omräknat, 166 mil per videokonferenstillfälle varje år.

Uppkopplad med hela världen

Idag finns det totalt 60 videokonferensanläggningar inom Tetra Pak-koncernen på ett 40-tal kontor i världen. En av de stora fördelarna är att konferenser kan initieras med kort varsel eftersom man på några sekunder kan koppla upp sig mot andra kontor på en annan världsdel.

– Deltagarna konfererar med varandra, läser overhead och skapar både kontakt och närhet trots att det sker via en kamera, berättar Margareta Olsson.

Det finns också goda förutsättningar för att sammanträda med andra intressenter, med kunder och med samarbetspartners, vilket ökat antalet konferenser.

– Bara i Lund hade vi under förra året 605 videokonferenser, summerar Margareta Olsson. Vi sparar mycket tid på dessa. Två dagars resande har minskats till två timmars konferens. Det skapar effektivitet.

En nyckelgrupp som gynnats av detta är kvinnliga chefer med små barn som kunnat fortsätta på sina normala arbetsuppgifter och arbetstider trots att de inte kan resa som tidigare. Det blir exempelvis inte längre nödvändigt att varje vecka åka från Sverige till något möte i världen.

– Ledningens positiva inställning till videokonferenser och den höga status konferensformen har inom Tetra Pak gör att utvecklingspotentialen också är hög, konstaterar Margareta Olsson.

Framtidsmodell

Hon uppskattar att det totala antalet videokonferenser som hålls inom Tetra Pak koncernen är cirka 6 000 per år. Besparingarna blir stora, i kronor räknat drygt 24 miljoner.

Kostnaden för en videokonferens med en ordinär anlägging uppgår till cirka 70 000 kronor. Anläggningssumman sparas alltså in redan efter en månads bruk.

En välskött utrustning är inte heller personalkrävande, en person inom företaget kan ha det övergripande ansvaret.

– Videokonferenser har helt klart en framtid, inte minst med tanke på att behoven att konferera i mindre skala ökar och då blir persondatorn också ett bra alternativ. Vår miljö kommer att göra avsevärda vinster, avslutar Margareta Olsson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.