Taxonomin: Fossildrivna flyg och fartyg kan klassas som gröna

Taxonomi Flygplan och fartyg som drivs med fossila bränslen kan klassas som gröna i EU-taxonomin. Det föreslår EU-kommissionen i sin uppdaterade lista över hållbara investeringar.

Taxonomin: Fossildrivna flyg och fartyg kan klassas som gröna
Foto: Adobe Stock.

I EU-kommissionens uppdaterade lista över hållbara investeringar framgår det att vissa fossildrivna flygplan och fartyg kan få ”grön” status i EU:s taxonomiförordning. EU-taxonomin är en form av klassificeringssystem som ska avgöra vilka ekonomiska verksamheter som är miljömässigt hållbara.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Förslaget, som för närvarande är öppet för konsultation och feedback från allmänheten, innebär att investeringar i vissa flygplan och fartyg, som är mer energieffektiva, ska klassas som gröna.

Nu kritiserar Transport & Environment, en paraplyorganisation för miljöorganisationer inom transportområdet, beslutet. I ett uttalande skriver organisationen att förslaget innebär att miljontals euro kommer gå till några av Europas största förorenare.

– Om flygplan som kör på olja och fartyg som kör på gas nu anses vara hållbara finns det lite hopp för taxonomin. Europas lagstiftare måste rösta ner denna åtgärd och rädda det som är kvar av den, säger Faig Abbasov, sjöfartsdirektör på Transport & Environment.

Vidare lyfter Transport & Environment att en tredjedel av lågprisjätten Ryanairs framtida flotta skulle passera tröskeln för att klassas som gröna, samt 90 procent av flygjätten Airbus. För fartyg innebär uppdateringen att LNG-drivna container – och kryssningsfartyg kan klassas som hållbara, något som Transport & Environment också är kritiska till.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.