Sveriges Agenda 2030-plan klubbad

Politik Riksdagen har godkänt regeringens förslag till hur Agenda 2030 ska genomföras i Sverige. Därmed finns en sammanhållen nationell plan vilket är bra, enligt Kerstin Blom Bokliden hos Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Sveriges Agenda 2030-plan klubbad
Kerstin Lundgren, tredje vice talman. Foto:Foto: Anders Löwdin/Sveriges riksdag.

Det blev ett ja i riksdagen till regeringens förslag om hur Sverige ska genomföra FN:s Agenda 2030.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Så nu ska Sverige genomföra agendan för en ”ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling genom en samstämmig politik nationellt och internationellt. Genomförandet ska präglas av agendans princip att ingen ska lämnas utanför.” Arbetet ska integreras i ordinarier processer.

Propositionen konstaterar att arbete redan pågår i såväl näringsliv som offentlig sektor.

”Jättebra beslut”

Arbete sker bland annat i Sveriges kommuner och regioner. Hos SKR välkomnas beslutet.

– Det är ett jättebra beslut. Med det får Sverige en sammanhållen strategi för arbetet med agendan, säger Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert hos SKR.

För kommuner och regioner innebär det att arbetet förenklas. Det blir inte olika bud från olika parter utan alla kommer att få lättare att dra åt samma håll.

Uppföljning

Kerstin Blom Bokliden tycker också att det är bra att riksdagen gjorde ett tillkännagivande till regeringen om att arbetet ska följas upp två gånger per mandatperiod, istället för en enda vilket var regeringens förslag. Uppföljning vartannat år var också vad riksdagens finansutskott föreslagit. Den kommer att genomföras i samband med budgetarbetet.

De flesta ledamöter som deltog i omröstningen sa ja till regeringens proposition enligt vad finansutskottet rekommenderat. De tre nejrösterna kom alla från Kristdemokraterna som också reserverat sig mot utskottets förslag, med hänvisning till att formerna för arbetet med agendan borde vara annorlunda. Sverigedemokraternas ledamöter röstade varken ja eller nej utan avstod eller var frånvarande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.