Större ansvar för det egna avfallet

Att företagen ska få ett ökat ansvar för det egna avfallet och tydligare regler att rätta sig efter, är ett av lagförslagen i den kretsloppsproposition som förväntas bli lag i april nästa år. Men egentligen har förslaget bara ett tydliggörande syfte. Företagen får inget större ansvar utan behåller de skyldigheter de redan har idag.

Avfallsansvaret regleras idag i miljöbalkens allmänna hänsynsregler. Enligt reglerna ska var och en se till att det egna avfallet tas om hand med minsta möjliga miljöpåverkan och varje avfallsinnehavare är skyldig att se till att deras sopor hämtas eller återvinns. Det kan man göra genom att själv ta hand om avfallet, genom att sälja det, eller genom att köpa tjänsten av kommunen eller något företag.

Tydligare lagar

Men idag är det många företag och industrier inte är medvetna om det ansvar man faktiskt har efter att kommunernas monopol på området avskaffats och ansvaret måste bli tydligare anser regeringen i propositionen. I kretsloppspropositionen har man därför valt att lägga in en extra paragraf som handlar om just avfallsinnehavarens ansvar. Förslaget, som säger att avfallet ska tas omhand på ett godtagbart sätt ur hälso- och miljösynpunkt gör det också möjligt för företag att ställa krav på att återvinnarnas avfallshantering.

Vem har ansvar för vad?

Lagförslaget rör främst ofarligt avfall från industrier och företag, exempelvis hushållsavfall, kontorspapper, träspill eller plåtrester. Produkter som förpackningar, returpapper, däck och elektroniska produkter lyder under producentansvaret och här är det upp till producenten att samla in och omhänderta de förbrukade produkterna. Inom dessa områden har företagen inget ansvar för återvinningen.

Kommunerna ansvarar för det hushållsavfall som blir över när avfall som går att återvinna sorterats ut ur soporna. Kommunerna har också möjlighet att få ensamrätt på att samla in farligt avfall i sitt upptagningsområde, något som ett hundratal kommuner valt att göra. Om de inte valt detta råder fri marknad både på det farliga och det ofarliga avfallet.

Mål med ändringarna

– Målet med lagförslaget är att omhändertagandet av avfallet ska bli bättre och leda till att större procent av det material som går att återvinna också tas om hand på ett bra sätt, förklarar Charlotta Andersson, kansliråd på Miljödepartementet. Företag och industrier måste bli medvetna om att de inte kan förlita sig på att kommunerna tar hand om deras avfall och att de själva måste se till att någon hjälper dem med det. Det är regeringens förhoppning att alla företagare ska börja arbeta mer aktivt med avfallsfrågor och materialåtervinning.

Precis som idag kan den som struntar i att ta hand om sitt avfall inte straffas, men vite kan föreläggas. Däremot räknas det som ett brott om försummelserna leder till att man skräpar ned, dumpar eller förvarar avfall på ett sådant sätt att det kan medföra hälsorisker. Ger avfallet upphov till föroreningar kan det straffas hårt, grova brott kan ge upp till sex års fängelse.

Om allt går enligt planerna kommer lagförslagen i kretsloppspropositionen att träda i kraft från den första april nästa år.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste