Klarare kretsloppsproposition efterlyses

Ett av målen med regeringen och vänsterpartiets kretsloppsproposition är att ansvarsfördelningen för avfallshanteringen ska bli tydligare. Men enligt Renhållningsverksföreningen kvarstår oklarheterna.
– Vare sig hackat eller malet säger RVFs vd Weine Wiqvist om innehållet i propositionen.

Kretsloppspropositionen har från flera håll anklagats för att vara diffus och på RVF anser man att kretsloppspropositionen är en besvikelse.

– Regeringens ambition är att ansvaret ska bli tydligt och att avfallshanteringen ska utvecklas. Jag anser att förslaget måste ändras i väsentliga delar om så ska bli fallet, annars fall riskerar vi att få en ännu oklarare ansvarsfördelning än den vi har, menar RVFs vd Weine Wiqvist.

– Att propositionen inte går in mer i utförligt på detaljer beror på att sådan information kommer i förordningarna, propositionen innehåller endast ramarna, säger Monica Lövström, politiskt sakkunnig på miljödepartementet.

Producentansvar bra

Från Återvinningsindustriernas håll är man däremot positiv till flera av kretsloppspropositionens förslag.

Några förslag som branschen uppskattar är att producentansvaret ska ligga kvar på producenterna, att avfalls innehavarens roll i avfallshanteringen ska bli tydligare och att Naturvårdsverket och Konkurrensverket får i uppdrag att utreda marknadssituationen för avfallshanteringen när det gäller omhändertagande av farligt avfall.

– Propositionen stärker på ett ovanligt tydligt sätt materialåtervinningens och marknadens roll i avfallshanteirngen, säger Annika Helker Lundström, vd för Återvinningsindustrierna.

Beslut på framtiden

Men även Återvinningsindustrierna håller till viss del med i Renhållningsverksföreningens kritik.

– Regeringen skjuter i vissa fall upp lösningar på framtiden. Ett exempel där regeringen inte vågat ta steget fullt ut är Naturvårdsverkets förslag på att ta bort kommunernas monopol på transport av farligt avfall. Regeringen tycker att kommunernas ensamrätt bör upphöra, men samtidigt ges Naturvårdsverket i uppdrag att ytterligare utreda situationen, säger Annika Helker Lundström.

Svenskt Näringsliv tycker att kretsloppspropositionen innehåller både positiva och negativa förslag. Organisationen är positiv till att regeringen betonar vikten av konkurrens inom producentansvarssystemen och tycker precis som Återvinningsindustrierna att det är bra att Konkurrensverket ser över producentansvaret utifrån konkurrensaspekter. De tycker också att det är bra att producentansvaret för förpackningar och returpapper ligger kvar hos producenterna. Däremot tycker organisationen att propositionen innehåller en rad förslag som är dåligt utredda.

– I kretsloppspropositionen föreslås att statliga myndigheter ska ges rätten att bestämma hur enskilda varor sätts samman trots att flera tunga remissinstanser som exempelvis Svea Hovrätt sagt nej, säger Ulla-Britt Fräjdin- Hellqvist, utvecklingsansvarig på Svenskt Näringsliv. Enligt henne skulle en sådan lagändring innebära ett oacceptabelt ingrepp på företagens produktutveckling och därför anser hon att frågan borde utredas ytterligare.

Fakta

Några förslag ur kretsloppspropositionen:

Regeringen ska få möjlighet att ställa krav på varors sammansättning, återanvändbarhet och återvinningsbarhet.

Producentansvaret ska ligga kvar på producenterna.

Den som innehar avfall ska se till att det tas omhand på ett sätt som är godtagbart ur miljö- och hälsosynpunkt.

Naturvårdsverket och Konkurrensverket får i uppdrag att utreda marknadssituationen för avfallshanteringen, bland annat angående omhändertagande av farligt avfall.

En utredare ska tillkallas som får till uppgift att lämna förslag på hur en förbränningsskatt på avfall kan utformas.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.