Sara Ekenstedt: ”Så undviker du panikzonen”

krönika Sara Ekenstedt, hållbarhetskonsult på Esam, berättar i en gästkrönika om hur man kan ställa om till ett hållbart liv utan att hamna i "panikzonen".

Sara Ekenstedt: ”Så undviker du panikzonen”
Esam

Ett dystopiskt snöoväder yr runt våra ansikten när vi i kvällsmörkret går utefter gatan och pratar om klimatet. Innan vi skiljs åt ser kvinnan mig rakt in i ögonen och säger med domedagsövertygelse:

– Mänskligheten kommer inte att dö ut, men många kommer att dö, kanske de flesta, om vi inte gör något nu.

Klimatvän eller inte?

Jag går mot parkeringen för att köra hem i min miljövidriga bil. Ja, jag kör den ibland, trots att jag vet att den förstör klimatet och bidrar till att kanske de flesta av oss kommer att dö.

Jag tvingar mig att tänka på allt jag faktiskt gör för att vara en klimatvän, men åker snabbt ned i panikkänslan igen eftersom min bil är en del av problemet och jag gör inte tillräckligt, och dessutom spär jag på andras ångest genom att susa fram i en bensinbil.

– Titta, där är en klimatbov, en sån som bidrar till att de flesta kommer att dö snart!

Räcker lite eller behöver man göra allt rätt?

Är det någon idé att ens försöka om vi inte kan göra allt rätt med en gång? Kanske borde vi ge upp och suga ut det bästa av denna tids konsumtionshets och äta Brasiliansk oxfilé tills vi storknar?

En hästtränare sa en gång till mig att det gäller att förflytta sin häst från dess komfortzon och in i den lärande zonen. I den lärande zonen är hästen öppen och nyfiken om den känner sig trygg och den vågar testa saker den inte gjort förut, men om den pressas för hårt så hamnar den i panikzonen.

I panikzonen kommer den att göra allt den kan för att slå sig fri och ta sig bort från det vi vill lära den. Tänk om det är samma sak med oss människor?

Panikzonen får inte ta över

I vardagen fungerar det ju inte att gå in i den där känslan av fasa hela tiden. Vi måste gå upp på morgonen, äta våra frukostar och utföra våra jobb. Vi behöver lösa en miljard vardagsbekymmer som handlar om logistik, mat på bordet och andra familjemedlemmars behov.

Samtidigt behöver vi förändra vår livsstil, och det i ganska snabb takt. Så, testa att utforska ett nytt sätt att leva, dröm om en värld full av nya äventyr, nya maträtter, kanske mer gemenskap, renare luft och mindre stress.

Lek att du lever ett 100 procent hållbart liv en dag och se hur det känns. Odla något, ta cykeln till jobbet, ät en grönsakssoppa eller fantisera om en tågluff.

Undvik skrämseltaktik

Nästa dag kan du vara nästan som vanligt igen, men kanske upptäcker du att något dagen innan var så trevligt att du kan göra det igen. Och skräm inte vettet ur människor runt omkring dig genom att berätta att de kommer att dö om de inte omedelbart upphör med allt de är vana vid idag.

Du kommer bara att sända dem rakt in i panikzonen och där kommer de glatt att mumsa oxfilé i ett flygplan på väg mot Spanien tills världen går under.

Av: Sara Ekenstedt, hållbarhetskonsult på Esam.

Läs mer: Anna Jivén blir vd för Vattenkraftens Miljöfond

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.