Hållbarhetsrapporter är komplexa, långa, svåra att förstå och kan vara en pina att skriva. Enligt en studie av 250 stora företag var den genomsnittliga längden på en hållbarhetsrapport 83 sidor under 2024, vilket är en ökning med 20 procent på tre år. För att underlätta för alla rapportskrivare och göra resultatet mer slagkraftigt har Trellis pratat med ledande hållbarhets- och kommunikationsexperter som delar med sig av sin kunskap. Här är deras bästa tips.
1. Förberedelse är allt.
– Klargör din målgrupp, och rikta sedan in dig på dem, säger Luke Elder, ansvarig för hållbarhetsrapportering på Google, och fortsätter:
– Att skriva för alla kan resultera i att du faktiskt inte skriver för någon. Identifiera dina huvudsakliga målgrupper och arbeta för att leverera en transparent rapport som uppfyller deras behov, skriven på ett sätt som de förstår.
Anuraag Jhawar, senior manager för ESG-rapportering och strategi på Salesforce, menar också att man kan göra en översiktsanalys för att identifiera ramverk, jämförelserapporter och målgruppsprioriteringar som du vill inkludera. Fundera sen vad du kan ta bort från den listan.
– Begränsa ditt fokus – och begränsa det sedan ytterligare, säger Erin Koch, ESG-direktör på Prologis.
En annan sak att fokusera på i förberedelsefasen är att bli vän med de personer du behöver få bidrag från.
– Tidigt engagemang och samarbete med interna ämnesexperter är avgörande, sade Cara Mooses, senior director för hållbarhet och ESG företagsstrategi på BDO i USA.
Däremot ska du inte bli för nära vän med dem.
Erin Koch menar nämligen att du ska hålla bidragsgivare och redaktörer ansvariga med en ”magisk fras”: ’Era ändringar, mottagna senast DATUM, kommer att beaktas för inkludering.’
– Detta håller dig i kontroll över rapportens innehåll och förhindrar att för många röster bidrar. Det förhindrar också att din rapport växer till 200 sidor, säger Erin Koch.
2. Ärlighet är både intressantare och effektivare
I en tid då företag försöker undvika att bli greenwashers kan företagsrapporter ofta fyllas med meningslöst PR-språk. Undvik det, menar experter.
– Kommunikation är ett sätt att skapa förtroende hos alla dina intressenter, och det kan endast uppnås om du är transparent, ger rätt kontext och förklarar saker ordentligt, säger Remston Martis, hållbarhetskonsult på konsultföretaget Works Design.
Erin Koch nämner ett exempel: British American Tobacco, som en gång producerade en rapport strukturerad kring det hon kallade fyra till fem ”brutalt ärliga frågor”, såsom ”Varför skulle någon vilja arbeta för ett tobaksbolag?” och ”Kan man verkligen tillverka en hälsosammare cigarett?”
– Denna typ av uppriktighet gör en hållbarhetsrapport intressant och, som ett resultat, till ett mycket effektivare kommunikationsverktyg. Var originell. Ha något att säga, säger hon.
Hållbarhetsstrategen Chelsey Evans, grundare av konsultfirman Viable Future, pekade på tillvägagångssättet som togs av teknikföretaget Atlassian. Varje av de fyra sektionerna på företagets webbsida för den senaste hållbarhetsrapporten – Planet, People, Customers, Community – innehåller en framträdande rubrik ”Where we fell short” (Där vi brast). I sektionen ”Planet” noterade företaget till exempel att utsläppen från affärsresor ökade med 73 procent år för år. Den fullständiga rapporten ger mer information om de åtgärder Atlassian vidtar för att vända trenden.
Remston Martis menar att om man inte erkänner negativa händelser kommer det inte övertyga investerare och andra läsare om att misstag inte begåtts. Alla företag gör fel, och eftersom dessa rapporter är en möjlighet att diskutera hur man hanterar sina misslyckanden är det bättre att erkänna dem.
– Vad [läsare] verkligen vill höra är hur du kommer att lära dig av dem. Hur tänker du förbättra dig, säger han.
3. Hämta inspiration från andra
Experterna listar flera företag som lyckats bra med sina hållbarhetsrapporter.
Beat Stocker, senior director för global hållbarhet på Whirlpool, tipsar om Trane Technologies gör ett bra jobb med att sammanfatta årets höjdpunkter i början.
Chelsey Evans tipsar om att lyxklädmärket Canada Goose pressade sin 2024-upplaga till endast 28 sidor, viulket visar att hållbarhetsrapporter både kan vara koncisa och användbara.
Targets senaste rapport är ”välorganiserad, enkel och i linje med varumärket”, säger Cara Mooses.
Förra året publicerade Levi Strauss en designad Climate Transition Plan (CTP) tillsammans med en uppdatering av miljömål och mätvärden som såg ut som en finansiell rapport, menar Luke Elder.
– Jag beundrar hur Levi’s just nu anpassar sin strategi, med en blankad CTP som är engagerande och informativ, samt en årlig uppdatering med fokus på berättande och data för att bibehålla år-för-år-konsistens, säger han.
Cara Mooses tipsar om 2024-rapporten från energiföretaget Orsted, som förklarade varför organisationen omarbetade viss data från föregående år.
– Det är viktigt att vara tydlig med hur en förändring i rapporteringsmetodik kan påverka hållbarhetsmåtten, avslutar hon.