Det handlar om risk. Castellum, som har över 600 fastigheter och totalt 4,3 miljoner kvadratmeter lokaler i storstäderna i Sverige, Finland och Danmark, får allt mer detaljerade frågor från sina ägare. Och det gäller risker kopplade till klimatförändringarna.
Så får Castellum koll på klimatriskerna
Hållbarhet i praktiken
Hos börsnoterade fastighetsbolaget Castellum står klimatanpassning och koll på klimatrisker högt på agendan. ”Resiliens och klimatanpassning är något som vi måste ta i nu, inte sedan” säger hållbarhetschef Filip Elland.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Så sent som för fyra år sedan fick vi knappt några frågor alls. Nu får vi detaljfrågor, till exempel om hur många procent av våra affärer som är gröna sett till EU:s nya taxonomi, säger hållbarhetschef Filip Elland.
Måste ha koll på klimatriskerna
Det handlar om att ha koll på riskerna. Ingen vill investera i fastigheter som kan förlora stora delar av sitt värde i framtiden.
– Risken är att sitta med tillgångar som inte går att anpassa, eller där anpassningskostnaderna överstiger byggnadens värde, säger Filip Elland.
Han exemplifierar med bostadshus med strandnära läge.
– Redan idag vet alla att det kan behöva byggas stora skyddsvallar framöver, som vi kommer att behöva samfinansiera. Är det då lika attraktivt att köpa fastigheten? säger han.
Ökad digitalisering ger ökad betydelse
Fakta
Klimatscenarier
Filip Elland menar att det redan finns bra information, men att verktygen behöver skärpas ytterligare. Det handlar till exempel om kartinformation kopplad till fysiska klimatrisker som översvämningsrisker och havsnivåhöjningar. I takt med att digitaliseringen gör informationen mer lättbegriplig och lättillgänglig kommer den att få större betydelse för fastighetsmarknaden.
– Det kommer att påverka marknaden när den här informationen blir synlig för den stora massan, även om den stora effekten ligger en bit fram, säger han.
– Det kommer att ske de närmaste tio åren.
Risken värderas för byggnadens tekniska livslängd
Tips
Klimatanpassning
Castellum har hanterat klimatrelaterade risker i några år. Varje år görs en riskkartläggning av alla bolagets risker på upp till en tioårsperiod, där klimatförändringarna finns med. Vid större investeringar öppnas ett så kallat investeringsärende, vilket i sin tur ska innehålla en rapport för hur investeringen uppfyller bolagets hållbarhetskrav.
Och när det ska byggas nytt ska klimatrisken värderas för hela byggnadens tekniska livslängd. Då ligger fokus på extremväder, nederbörd och översvämningsrisk.
”En kritisk punkt”
– I hållbarhetsrapporten är klimatrisk en punkt som ska avhandlas. Vi tittar på känsligheten hos fastigheten över tid. Om det inte finns färdiga analyser för platsen så gör vi en egen analys med hjälp av specialister och får en förståelse för hur utsatt objektet är.
– Vi kan till exempel välja bort objektet om det ligger under en viss nivå, och försöka värdera vilka eventuella kommande omställningskostnader vi står inför om vi går in i det, säger Filip Elland.
Mycket arbete krävs framöver
I år var första gången som riskbedömningen baserades på IPCC:s klimatscenarier, och presenterades i årsredovisningen. Arbetet kommer att fortsätta framöver.
Filip Elland menar att fastighetsbranschen har lång väg kvar att vandra.
– Jag ser inte att särskilt många har riskbedömningar och handlingsplaner för sina fastigheter. Det tror jag kommer de kommande åren.
Fakta
Risker och möjligheter år 2050