Så blev kommunerna 98 procent fossilbränslefria – vill sprida kunskapen

Klimat Det tog sju år för de sju skånska kommunerna att fasa ut sina fossila bränslen. Tillsammans har de uppnått 98 procent fossilbränslefritt och därmed sänkt klimatutsläppen. Nu vill de dela med sig av sina kunskaper.

Så blev kommunerna 98 procent fossilbränslefria – vill sprida kunskapen
Sju skånska kommuner har tillsammans blivit 98 procnet fossilbränslefria. Foto: Adobe Stock.

De sju skånska kommunerna är Eslöv, Helsingborg, Höör, Kristianstad, Lund, Malmö och Tomellila. Genom att bli 98 procent fossilbränslefria har de också lyckats sänka klimatutsläppen från drivmedel, el, uppvärmning och tjänsteresor med 73 procent. Detta genom åtgärder som att se över fordonsflottan, tjänsteresor, elavtal, uppvärmning och konsumtion.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

För att dela med sig av sina framgångar har de nu tagit fram ett så kallat ”metodstöd” genom projektet Fossilbränslefria kommuner 2.0.

Tips för att fasa ut fossila bränslen

Metodstödet, som finns tillgänglig på Fossilbränslefria kommuners hemsida, innehåller tips på arbetsmetoder och verktyg för att fasa ut fossila bränslen. Bland annat går att det hitta tips inom hållbara transporter och tjänsteresor, fordon och arbetsmaskiner, offentlig konsumtion, fastigheter och elanvändning.

– Vill en kommun till exempel minska sina utsläpp från inköp av datorer finns en beskrivning av hur Kristianstad kommun gjort just det genom att förlänga livstiden för IT-produkter, säger Johannes Elamzon, projektledare för projektet Fossilbränslefria kommuner 2.0 från Länsstyrelsen Skåne i en kommentar.

Vill sprida kunskapen

Metodstödet är framtaget inom projektet Fossilbränslefria kommuner i Skåne 2.0 som är finansierat av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Länsstyrelsen Skåne och deltagande kommuner.  En viktig del i arbetet har också varit att dokumentera, spara och sammanställa såväl framgångar som fallgropar för att arbetet ska komma till nytta för fler.

– Vi är 290 kommuner i Sverige. Med ett metodstöd som alla kan nå via webben behöver vi inte komma på hur man får bort 98 procent av de fossilfria bränslena i en kommun 290 gånger, säger Annica Owesson, projektledare för projektet Fossilbränslefria kommuner 2.0 från Energikontoret Skåne i en kommentar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.