Nya globala standarder för hållbarhetsredovising – det vet vi

Hållbarhetsrapportering ISSB meddelar att de inom kort kommer att offentliggöra de två globala standarderna för hållbarhetsredovisning som träder i kraft nästa år. Det här är vad vi vet redan i dag.

Nya globala standarder för hållbarhetsredovising – det vet vi
Foto: Adobe Stock

Det oberoende standardsättande organet ISSB, International Sustainability Standards Board, inrättades under COP26 i Glasgow, med syftet att utveckla och förbättra globala hållbarhetsredovisningar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Då investerare visat stor efterfrågan på trovärdiga hållbarhetsdata från företagen, presenterade ISSB för omkring ett år sedan två förslag på nya standarder för hållbarhetsredovisning. Förra veckan träffades ISSB:s medlemmar i Montreal i Kanada för att komma överens om det tekniska innehållet i standarderna. Detta med hjälp av feedback som man tagit emot under året.

Det innehåller standarderna

De två standarderna utgörs av generella redovisningskriterier för hållbarhetsdata, S1, och klimatrapportering, S2.

Den första standarden, S1, är utformad för att tillämpas globalt på företag inom alla sektorer. Standarden har beskrivits som ”grunden” för hållbarhetsrapportering och anger bland annat hur företag kan koppla samma hållbarhetsrelaterad och finansiell information.

Den andra standarden, S2, är mer detaljerad när det gäller specifika ämnen, särskilt när det kommer till klimatanpassning och att minska sitt klimatavtryck. Standarden är utformad för att bygga på redan befintliga ramverk.

Standarderna träder i kraft 2023

ISSB meddelade, efter mötet i Montreal, att standarderna kommer att offentliggöras i slutet av juni 2023 och träda i kraft från januari 2024. Det innebär att företag ska samla in hållbarhetsinformation för 2024 års rapporteringscykel och publicera färdiga rapporter 2025.

Samtidigt försökte ISSB lugna företag genom att understryka att de är medvetna om att standarderna är nya, samt att det kommer införa program för att stödja de som använder sig av standarderna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.