Rapport: Så kan EU:s avskogningslag slå mot nordiska börsbolag

EU EU:s kommande avskogningslag innebär förbud mot import av produkter som bidrar till global avskogning. En ny rapport visar att över 100 börsbolag riskerar hårda straff om de inte ser över sina försörjningskedjor och agerar.

Rapport: Så kan EU:s avskogningslag slå mot nordiska börsbolag
En ny rapport har undersökt hur EU:s avskogningsförordning kan slå mot nordiska börsbolag. Foto: Adobe Stock.

EU:s avskogningsförordning syftar till att minska skogsskövling, särskilt i områden som Amazonas, genom att ställa krav på företagens försörjningskedjor. Företag som inte kan bevisa att deras produkter inte bidrar till avskogning kan komma att straffas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Nu visar en ny rapport från Danske Bank att 144 nordiska börsnoterade företag riskerar höga böter eller exkludering från EU-marknaden när EU:s nya avskogningsförordning, EUDR, träder i kraft.

Enligt rapporten är företag inom livsmedelssektorn särskilt utsatta. Trots att många av dem använder certifiering för att säkerställa hållbarhet, räcker detta enligt rapporten inte för att uppfylla EUDR:s krav på full transparens i hela värdekedjan. Sammanlagt beräknas 132 miljarder euro av de berörda företagens omsättning vara i riskzonen.

Rapporten avslöjar också att endast 31 procent av de analyserade företagen för närvarande rapporterar kring avverkning. Detta antyder enligt rapportförfattarna att fler företag kommer att behöva intensifiera sina hållbarhetsinsatser för att undvika påföljder.

Planen för EU:s avskogningsförordning var att den skulle börja gälla vid årsskiftet. Men till följd av protester från regeringar, industrin och utvecklingsländer har EU-kommissionen nyligen föreslagit att skjuta fram genomförandet ett år. Hur det blir är ännu inte klart, utan det är nu upp till EU-parlamentet och rådet att ta ställning till förslaget.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.