Projektet påvisar: Pant på pappersmugg problematiskt

Avfall Projektet, Panta på stan, ville se om pant kunde ge människor incitament att källsortera sin take away-mugg rätt. Nu är projektet avslutat och resultaten pekar på problem med pant på pappersmuggar.

Projektet påvisar: Pant på pappersmugg problematiskt
Muggen pantas därefter genom att konsumenten laddar ner en app, scannar QR-koden på kragen och lägger den i rätt behållare.

Under sommaren förra året hade besökare till Örnsköldsviks centrum, möjligheten att panta sin take away-mugg, för att i utbyte få tillbaka pengar eller poäng. Till Miljö & Utveckling sa projektledare Maria Edblad så här inför projektet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi hoppas kunna hitta en hållbar lösning för att källsortera i offentliga miljöer, och öka engagemanget hos medborgarna.

Men resultatet blev inte vad de hade hoppats på.

Pant ökade inte källsorteringen

I projektrapporten som nyligen släpps skriver Maria Edblad och hennes kollegor “att pant på̊ on-the-go förpackningar inte är avgörande för en ökad källsortering i offentlig miljö̈”. Det visade sig nämligen efter projektets slut att väldigt få valde att panta sin take away-mugg.

Maria Edblad, Rise.
Foto: Jonas Forsberg

– Panten i sig visade sig inte vara det som behövdes, utan det var kärlen som var det viktiga. Folk vill göra rätt, och när vi satte upp sopsorteringskärlen så slängde folk rätt från dag ett. Även om renheten inte alltid är perfekt så försöker folk att slänga skräpet rätt, det har blivit renare. Skulle man sätta upp fler kärl och utveckla kommunikationen kring dem så tror jag att vi skulle få en bättre offentlig miljö, säger Maria Edblad, efter projektet.

Närhet viktigare än pant

Enligt rapporten upplevde en del systemet med att använda en app för att skanna muggen och sedan sortera den rätt för att få tillbaka panten, som krångligt. För deltagarna var det i stället mer viktigt med närheten till en återvinningsstation, än att få två kronor tillbaka.

– Många ville inte ladda ned någon app, och vara med och valde därför att slänga det i en vanlig papperskorg. Det hade vi velat utveckla mer och gärna haft med fler som är duktiga på teknik och digitalisering. Det finns andra lösningar som gör det enklare för konsumenten, konceptet blev lite för krångligt.

Är det något mer som ni hade ni velat göra något annorlunda?

– Vi hade gärna velat inkludera alla caféer för att undvika konkurrensproblem. Sedan hade vi fokuset på centrum och lokala caféer, så vi hade kanske utökat området och även tagit med större aktörer för att lättare kunna se en effekt.

Vill se källsortering av matavfall

Ett annat problem som upptäcktes var att flera av de förpackningar som sorterades var också kladdiga eller innehöll matrester vilket gjorde att förpackningen inte gick att återvinna. Författarna av rapporten anser därför att det borde ges bättre möjligheter för medborgare att källsortera matavfall på̊ offentliga platser. I nuläget har Maria Edblad och hennes kollegor på Rise inte några konkreta planer på att utveckla projektet, utan det får framtiden utvisa.

Vad tar du med dig från projektet?

– Jag kommer ta med mig att användarvänligheten är viktigt, att alla ska känna sig inkluderade och kunna förstå instruktionerna väl. Det är hemligheten med att få människor att ta till sig projektet, och det mäktade inte det här projektet med. Ska man ut i offentlig miljö krävs det mycket resurser för att hitta rätt teknik och en enkelhet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.