EU-parlamentet röstade för strategin om biologisk mångfald

EU Europaparlamentet röstade sent under tisdagskvällen för en resolution som stöttar EU-kommissionens förslag till en strategi om biologisk mångfald. Men flera av de svenska ledamöterna röstade emot.

EU-parlamentet röstade för strategin om biologisk mångfald
Europaparlamentet i Strassbourg. Foto: Europaparlamentet

EU-kommissionen la under 2020 fram sitt förslag om en strategi för biologisk mångfald. Den innebär bland annat ett skydd för minst 30 procent av EU:s havs- och landområden och strikt skydd för minst tio procent av EU:s havs- och landområden. Målen föreslås också vara bindande för medlemsländerna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det är Europaparlamentets miljöutskott som utarbetat den resolution som under tisdagen togs upp för omröstning i parlamentets plenarsammanträde.

Utskottet har i resolutionen uttryckt ett starkt stöd för kommissionens förslag men de svenska ledamöterna håller inte med sina kollegor i frågan.

Svenska parlamentariker röstade emot

Under veckans plenarsammanträde skulle Europaparlamentets ståndpunkt till förslaget klubbas. Majoriteten av EU-parlamentarikerna röstade för ståndpunkten men tio av de svenska ledamöterna röstade emot.

Det var ledamöter från partierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet som röstade mot. Socialdemokraten Erik Bergqvist la ned sin röst. Övriga svenskar röstade för.

Skogen en nationell fråga

Flera av de som röstade mot parlamentets ståndpunkt har i en debatt inför omröstningen påpekat att kommissionens förslag inkräktar på skogsbruket. Något som parlamentarikerna menar är en nationell fråga och inget som EU ska besluta om.

Resolutionen, eller ståndpunkten, är ett försök från parlamentet att påverka de kommande lagförslag som kommissionen kommer att presentera under hösten.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.