Nya hållbarhetsambassadören: ”Sverige är ett föregångsland”

Internationellt Som ambassadör för hållbart företagande och innovation har Mikael Anzén i uppdrag att främja svenska lösningar internationellt och navigera i en snabbt föränderlig värld. Med ny teknik, skärpta regelverk och globala utmaningar ser han både möjligheter och hinder på vägen mot en mer hållbar framtid.

Nya hållbarhetsambassadören: ”Sverige är ett föregångsland”
Mikael Anzén. Foto: Press

Som ambassadör för hållbart företagande och innovation arbetar Mikael Anzén med en mänga olika saker, bland annat att se till att Sverige följer riktlinjer för Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, och FN. Han är också ordförande för Nationella Kontrapunkten för ansvarsfullt företagande, NKP, som är en trepartssamverkan mellan stat, näringslivsorganisationer och facken.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vad det gäller innovationsdelen så är det en ny del av min portfölj. Där är det tänkt att sändebudrollen inte ska fokusera på att komma med nya innovationer, utan att vara en katalysator i internationella kontakter och främja Sverige som innovationsland, men också se var nya internationella samarbeten kan uppstå, säger han till Miljö & Utveckling.

Han tillträdde rollen för mindre än ett halvår sedan, i oktober 2024.

Vad fick dig att tacka ja till rollen?

– Det är en ytterst spännande tjänst med fokus på viktiga samtids- och framtidsfrågor med bäring på en stor del av UD:s verksamhet. Det är en ny utmaning, men det kopplar också väl an till vad jag gjorde tidigare som ambassadör för Världshandelsorganisationen i Genève och den svenska främjar- och handelspolitiska agendan. Tjänsten kopplar även på ett intressant och tematiskt sätt ihop vad vi gör på UD och inom Regeringskansliet med arbetet på myndigheter, fack, intresse- och näringslivsorganisationer.

I sitt jobb ser han att Sverige är ett föregångsland när det kommer till hållbarhet.

– Jag är gift med en fransyska och tillbringar en del tid i Frankrike. Det händer regelbundet att franska nyheter lyfter upp Sverige inom hållbarhetsområdet, tekniska lösningar, enskilda företag eller exempel på vårt returburkssystem.

Han menar att det beror på att Sverige har tagit många viktiga steg och att företagssektorn har blivit integrerad del av svenska hållbarhetsmodeller.

– Sverige ligger i framkant i politiken, akademin och företagen. Alla har tagit det här som en del av ett integrerande i verksamheten och när vi gemensamt går framåt för det skillnad. Jag tror det är den största anledningen. Det är genuint från hela samhället och det märks när utländska representanter kommer till Sverige. De märker att det är genuint.

”Krävs mer arbete”

En av de största hållbarhetsutmaningarna han ser i sitt arbete är olika sorters regleringar och en konkurrensneutral global hållbarhetsagenda. De senaste decennierna har det funnits en positiv utveckling gällande framtagandet av OECD:s och FN:s riktlinjer, och i dag är en stor del av arbetet lagstiftning inom EU eller är på väg att bli det.

– Samtidigt klagar länder utanför EU på Bryssels hårda regelkrav och nu pågår en översyn om att lätta på regelbördan. Har vi gått för snabbt och för hårt fram? Det är svårt att avgöra, men oavsett har nuvarande situation skapat reaktioner i omvärlden vilket kanske bidrar till denna översyn.

Mikael Anzén säger också att han upplever en delad bild när han pratar med företag. Han menar att många gjort sin hemläxa och lever upp till rapporteringskraven, medan vissa mindre företag fortfarande kämpar.

– Här krävs mer arbete och att vi från svenskt håll landar rätt i detta. Det får inte bli att svenska företag får sämre förutsättningar vad gäller hållbarhet eller en situation som skulle leda till mer oreda än klarhet.

Vilka länder ser du att Sverige har störst möjlighet att påverka i hållbarhetsfrågor?

­– I första hand de länder vi har goda kontakter med och gör affärer med. Samtidigt är Sverige ett föregångsland vad det gäller hållbarhet så jag tänker att länder som inte har kommit så långt på sin hållbarhetsresa, där kanske vi kan få störst genomslag för både policyval, men även tekniska lösningar.

Han berättar att den frågan han tror kommer bli viktig i framtiden är att klara av att hoppla ihop hållbarhet, innovation och tillväxt, men att Sverige redan ligger i framkant och är på väg att göra detta.

– I veckan deltog jag på investeringskonferensen Joint Sweden Summit, som leddes av statsministern och där handelsministern och många andra ministrar deltog. Detta följdes av Tech Arena där tech-entreprenörer delade med sig av utmaningar, motgångar och misslyckanden men som slutligen lett till framgångar. Ett genomgående tema för dessa möten var AI, säger Mikael Anzén och fortsätter:

– AI är, vad Microsoftchefen sa på konferensen, att likna med när elen kom till samhället. Vi kanske förstår vad det är men vi kan inte på förhand veta hur vi kommer använda AI och hur det kommer förändra vårt samhälle. Jag ser positivt på att AI även kommer vara till stor hjälp för att skapa ett mer hållbart samhälle.

Han menar att AI kommer stöpa om hela samhället.

– Det vi pratar om i dag och de möjliga lösningar vi ser kommer inte vara samma diskussion om fem tio år. Då kommer vi nog blicka till det här samtalet eller samhällsmodellen vi har i dag och tänka ”Kommer ni ihåg hur det såg ut?”. Och detta gäller också de utmaningar vi har med hållbarhet, det vi tycker är jättesvårt och som inte går att lösa. Jag tror att AI-lösningar kommer hjälpa oss att hitta ett mer hållbart sätt att både leva och verka i världen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste