Ny modell ska höja begagnathandelns tillväxt

Cirkulär ekonomi Lätt använd, 7/10 eller A+? Konsumenter som handlar secondhand på internet känner sig ofta osäkra kring skicket på en vara. Nu samlas därför aktörer inom så kallad recommerce för att höja affärsmöjligheten och öka begagnathandelns tillväxt.

Ny modell ska höja begagnathandelns tillväxt
Graderingen av begagnade varor kan skilja sig rejält mellan olika aktörer.

Ett av de största hindren för konsumenten att köpa begagnade produkter online är att det känns otryggt, det menar i alla fall Jonas Arnberg från branchinitiativet Hållbar E-handel.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Det råder stor osäkerhet kring secondhandvaror online då varje återbruksaktör har sin egen modell för att beskriva skick, säger Jonas Arnberg till Miljö & Utveckling.

Som svar på detta har nu Hållbar E-handel startat en arbetsgrupp i syfte att etablera en branschöverenskommelse för skickgradering. En modell som ska göra det enklare för konsumenten att på ett tryggt, transparent och enkelt sätt veta vad de köper.

Generell och oberoende

Målsättningen är att ta fram en skickgraderingsmodell som är generell och som fungerar oberoende av produktkategorier.

– Med en branschöverenskommelse för skickgradering skulle konsumentnyttan öka, efterfrågan på begagnade produkter att öka och branschen växa. Det kommer också bli ett forum för alla inom recommerce, säger Jonas Arnberg.

– Exakt hur graderingen kommer se ut är något som arbetsgruppen får komma fram till. Poängen är att modellen ska öka tryggheten hos konsumenten, det tror vi i sin tur leder till ökad försäljning, fortsätter han.

”Cirkulär värld börjar ta form”

Secondhand-handeln är en marknad på upptakt och senast nu i dagarna lät auktionsplattformen Tradera meddelade att 2022 varit deras starkaste år hittills. Inte bara i försäljningssiffror utan också i antalet annonser.

– För femte året i rad ökar Traderas försäljning och 2022 blev det ännu ett nytt rekordår. Det är tydligt att vi är mitt i ett skifte, där en omställning till en mer cirkulär värld börjar ta form. Fler börjar inse vilka påfrestningar som nykonsumtionen innebär för miljön och handlar mer secondhand, vilket är mycket bättre för planeten, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera, i en kommentar.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.