Ny metod omvandlar jordbruksavfall till bioetanol

Forskning Just nu utvecklas en unik membranreaktor på Högskolan i Borås. Den kan användas till att både behandla avloppsvatten och producera bioetanol från exempelvis halm.

Ny metod omvandlar jordbruksavfall till bioetanol
Foto: Högskolan i Borås

En teknik som är framtagen för att behandla avloppsvatten kan nu även användas för att producera bioetanol från jordbruksavfall.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det är något som forskaren Amir Mahboubi Soufiani, doktor inom resursåtervinning vid Högskolan i Borås, kommit på när han utvecklat en unik membranreaktor.

Två nyttor

I sin forskning fokuserade han på två processer; en som behandlar avloppsvatten där produkten är renat vatten. Den andra handlar om andra generationens bioetanolsproduktion.

– Det finns många fördelar med andra generationens bioetanol. Till exempel kommer substraten, alltså råmaterialet, från en restprodukt. I min studie kommer det från jordbruk och odling av vete. Det gynnar planeten att inte använda ett råmaterial som skulle kunna användas till mat eller djurfoder, menar Amir Mahboubi Soufiani.

Halm som restavfall

Han har använt halm som restavfall. Med hjälp av jäst har halmen omvandlats till etanol.

– För varje kilo vetekorn som skördas återstår 1,3–1,4 kilo halm, som för närvarande antingen bränns eller förvandlas till biobränsle. År 2019-2020 kommer 2 175 miljoner ton vete att ha skördats över hela världen. Föreställ dig hur många ton halm det innebär. Men det här är råvaror med stor potential – inte avfall, säger Amir Mahboubi Soufiani.

Han har genomfört processen för att behandla avloppsvatten samtidigt som han också framställt andra generationens bioetanol. Detta är två processer som medför både tekniska och ekonomiska utmaningar.

– Genom att slå samman två metoder har vi ökat produktiviteten och avkastningen och samtidigt minskat volymen, antalet steg och även miljöavtrycket, säger han.

Nytt membran

Enligt forskaren har han också utvecklat ett nytt membran som fungerar som ett filter, där det är möjligt att behålla det som är önskvärt inuti reaktorn och filtrera ut resten.

Membranet heter ”reverse membrane contactor”. Högskolan Borås och finansiären the Flemish Institute for Technological Research, VITO NV, i Belgien, har nu tagit patent på det.

– Utan reaktorn skulle tekniken ha fungerat ändå, men den hade inte varit optimal. Och den här tekniken kan också användas inom flera olika områden. Nästa steg är att producera värdefulla fettsyror istället för bioetanol, säger Amir Mahboubi Soufiani, som mött stort intresse från både etanolindustrin och aktörer som arbetar med behandling av avloppsvatten.

Läs mer om forskningen här. 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste