Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Forskare lagrar el i luft

Forskning Brittiska forskare utvecklar en metod för att lagra el som utnyttjar helt vanlig luft. En pilotanläggning finns redan hos universitetet i Birmingham. Forskarna menar att tekniken kan vara ett alternativ till litiumjonbatterier i vissa fall.

Forskare lagrar el i luft
Luftlager för el. Foto: University of Birmingham

Luft går bra att använda för att lagra energi, enligt brittiska forskare. Miljö & Utveckling har pratat med Jonathan Radcliffe, en av forskarna som nu skalar upp tekniken för att lagra el i luft.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Enligt ett pressmeddelande från universitetet i Birmingham, där Jonathan Radcliffe är verksam, kan ”lagring av flytande luft kan bli en del av svaret på den globala utmaningen att balansera efterfrågan och utbud av el”.

Uppskalning av tekniken

Redan år 2010 stod den första försöksanläggningen färdig. Anläggningen använder el för att komprimera och kyla luft så att den kan lagras i tankar i flytande form. Luften komprimeras flera hundra gånger om. När den sedan expanderar blir det med en så stor kraft att den kan driva en elturbin.

Arbetet som utförs nu, går bland annat ut på att finslipa och skala upp tekniken. Verkningsgraden har nått 60 procent, berättar Jonathan Radcliffe, som leder projektet.

– För tio kilowattimmar el som används för att göra flytande luft kan sex kilowattimmar tas tillbaka efter lagring. Men om man kan få värme, till exempel från en industri i närheten, kan man få mer än så, säger Jonathan Radcliffe.

Mindre anläggning för el i luft finns redan

Vad kostnaden blir beror på många faktorer, bland annat elpriset, men Jonathan Radcliffe har några siffror att presentera.

– Företaget Highview Power som utvecklar tekniken ger en kostnad på 1 300 kronor per megawattimme för tio timmars lagring, berättar han.

Tekniken passar bäst för något större anläggningar, som har en effekt på mer än 100 megawatt. I Manchester finns redan en mindre demonstrationsanläggning på fem megawatt, som lagrar elöverskottet från en avfallsanläggning. Nästa steg blir en kommersiell anläggning, på 50 megawatt. Det blir i USA.

Konkurrent till batteri

Projektet är en del av ett större program för studier av energilager.

– Det är fokus på batterier nu, men det räcker inte för att den förnybara kraften ska kunna användas i den skala som behövs för att nå målet netto noll utsläpp, säger Jonathan Radcliffe.

Enligt pressmeddelandet från universitetet ser forskarna den flytande luften som en seriös utmanare till den Nobelprisbelönade litiumbatteritekniken. I alla fall för lagring av el i större skala, i elnät.

Läs mer om tekniken här.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.