Nordeuropeisk överenskommelse kring CSS

Klimat Sverige har undertecknat ett avtal som ska gör det möjligt att exportera koldioxid till Norge. Något som är nödvändigt för att kunna lagra koldioxid utanför Sveriges gränser.

Nordeuropeisk överenskommelse kring CSS
Foto: Adobe Stock

På måndagen undertecknade Sverige en överenskommelse med Norge om gränsöverskridande export av koldioxid för permanent lagring. Överenskommelsen är nödvändig för att infångad koldioxid ska kunna transporteras över gränser för att kunna lagras permanent i berggrunden genom så kalladd CCS. Också Danmark, Belgien, Nederländerna tecknade under gårdagen avtal med Norge samtidigt som Sverige också skrev ett avtal med Danmark.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Utöver omfattande utsläppsminskningar kommer avskiljning och lagring av koldioxid vara en viktig pusselbit i arbetet att klara klimatmålen och nå hela vägen ner till nettonollutsläpp till år 2045 och negativa utsläpp därefter. CCS och bio-CCS kommer att spela en nyckelroll för EU:s mål om klimatneutralitet, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i en kommentar.

Regeringen anser att de nya avtalen gör att ett av hindren för en välfungerande marknad för infångning och lagring av koldioxid i Nordsjöregionen nu är undanröjt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.