Minusutsläpp kan säljas med statliga subventioner

Klimat Den som får statligt stöd för bio-CCS ska kunna sälja negativa utsläpp på en frivillig marknad. Det föreslår Energimyndigheten.

Minusutsläpp kan säljas med statliga subventioner
Energimyndigheten föreslår att den som får statligt stöd för bio-CCS ska kunna sälja minusutsläpp. Foto: Adobe Stock.

Det är på uppdrag av regeringen som Energimyndigheten har utrett frågan om försäljning av negativa utsläpp som genereras genom bio-CCS. Nu har myndigheten lämnat sitt förslag klimat – och näringsdepartementet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Utöver att den som får statligt stöd för bio-CCS ska kunna sälja negativa utsläpp, föreslår Energimyndigheten att det statliga stödet ska reduceras med försäljningspriset, i enlighet med gällande regler för statsstöd.

Ska framgå att köparen bidrar till klimatmålen

Vid försäljning av de negativa utsläppen ska det enligt förslaget framgå att köparen bidrar till att Sverige uppnår sina nationella klimatmål inom EU:s åtaganden enligt Parisavtalet.

Säljaren, i sin tur, ska enligt förslaget informera köparen om att det uppkommer dubbla anspråk om de negativa utsläppen används för att kompensera säljarens utsläpp. Detta då de negativa utsläppen redan har tagits i anspråk som en kompletterande åtgärd som Sverige behöver för att uppnå klimatmålen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.