Stockholm Exergis arbete med att undersöka koldioxidinfångningens möjligheter inleddes redan 2016, tre år senare etablerades en forskningsanläggning och med gedigna resultat därifrån har utvecklingen av en fullskalig anläggning successivt tagit fart.
Säljer minusutsläpp utan bygglov
CCS
Stockholm Exergi har redan börjat sälja minusutsläpp från deras framtida bio-CCS-anläggning och flera företag har nappat på erbjudandet. Detta samtidigt som projektet fortfarande saknar bygglov, miljötillstånd och säkerställd finansiering.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
I går meddelade det kommunägda energibolaget att Heba, AMF Fastigheter och Akademiska Hus redan har signerat intentionsförklaringar för att köpa minusutsläpp från deras framtida bio-CCS-anläggning. Även fjärrvärmekunder som vill köpa över 1 000 ton minusutsläpp per år, över tio år, får göra det.
Bygget av bio-CCS-anläggningen har dock inte startat än. Och det står heller inte klart att det faktiskt kommer att göra det.
Detta eftersom avskiljning av koldioxid för geologisk lagring är tillståndspliktigt enligt miljöprövningsförordningen. Och för att kunna bygga och driva den nya anläggningen måste Stockholm Exergi ansöka om en ändring av det befintliga tillståndet för Värtaverket och ett bygglov.
Visst är det en del bitar som måste komma på plats innan ni faktiskt kan dra i gång?
– Ja så är det, vi har en väldigt ambitiös tidsplan som säger att projektet ska börja leverera minusutsläpp redan 2026, därför drivs flera processer parallellt. Fram tills investeringsbeslutet runt årsskiftet 2023-2024 behöver naturligtvis bygglov och miljötillstånd vara klara. Vi driver den tekniska utvecklingen parallellt med affärsutveckling och säkrandet av intäkterna, detta så att vi kommer ut på marknaden så fort som möjligt, säger Erik Rylander, chef för affärsområdet kolsänkor och negativa utsläpp på Stockholm Exergi.
Kan det inte bli som i Lövsta, att ni inte får tillstånd av mark- och miljödomstolen?
– Vi hoppas inte det förstås. Vi har genomfört samråd i den processen redan och vi har väldigt nära dialog med myndigheterna för att förhindra att det skulle landa i någonting annat än ett positivt beslut.
Är företagen som skrivit intentionsförklaringar medvetna om att ingenting är hugget i sten?
– Så här är det, de som skriver intentionsförklaringar vill vara med och bidra till att det här ska hända så fort det bara går. Vi har en gemensam förståelse för att det finns ett antal saker som måste falla på plats det närmsta året för att vi ska kunna fullfölja vår tidsplan. Skulle det visa sig att alla förutsättningar inte hinner falla på plats i tid så kommer vi naturligtvis bli försenade. Avsiktsförklaringarna är en del av finansieringsprocessen och dröjer den så blir det förseningar, kommer den inte på plats över huvud taget så blir projektet inte av.