Metanmissen kan dubbla klimatutsläppen

Klimat Endast ett fåtal av Sveriges stora naturgasanvändare redovisar sina utsläpp av metan, visar en granskning av P1 Kaliber, Sveriges Radio. Enligt granskningen kan utsläppen från energisektorn därmed vara dubbelt så höga jämfört med de siffror som redovisas i den nationella utsläppsstatistiken.

Metanmissen kan dubbla klimatutsläppen
Flera stora industrier rapporterar inte sina metanutsläpp enligt en granskning av Sveriges Radio. Foto: Adobe Stock.

I sin granskning har Kaliber undersökt ett 20-tal anläggningar som använder eller hanterar fossil naturgas, som till stor del är metan. Av dem är det endast ett fåtal som rapporterar sina metanutsläpp. Granskningen visar också att en av anläggningarna rapporterar siffror från en mätning som gjordes för tolv år sedan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Enligt granskningen motsvarar utsläppen från Sveriges största gasnät, raffinaderier och industrianläggningar 65 000 ton koldioxid, vilket kan jämföras med utsläppen från 35 000 bilar per år. Knappt hälften av dessa utsläpp finns med i Sveriges nationella utsläppsstatistik som rapporteras till FN, enligt Parisavtalet.

Sverige ingår i avtal om att minska metanutsläppen

Vid klimatmötet COP26 i Glasgow förra året samlades 130 länder, däribland Sverige, i en allians, The Global Methane Pledge, med löftet minska utsläppen av metan med 30 procent till 2030. För att Sverige ska nå målen krävs det enligt Mats Björsell, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, att man ökar takten.

–Ja, det behöver vi absolut. Det pyser och läcker lite här och där i olika typer av anläggningar som använder naturgas eller biogas också för den delen, säger han till SR.

Saknas lagstiftning för att mäta metanutsläpp

Problemet, menar han, är att det är svårt att hitta läckorna då det ofta handlar om små utsläpp på flera ställen, som tillsammans blir större utsläpp. Samtidigt saknas det i dagsläget krav på företag att mäta sina utsläpp av metan.

– Många anläggningar har inte haft någon press riktigt från lagstiftningen att ta tag i det här ännu, säger Mats Björsell till SR.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste