Mer plast återvinns med ny metod

Återvinning Kemisk återvinning ökar mängden plast som går att åtevinna, bland annat blandade fraktioner. Tyska kemijätten BASF satsar nu på en fabrik i Danmark som ska kunna återvinna 16 000 ton plastmaterial, men hoppas på att återvinna mycket mer framöver.

Mer plast återvinns med ny metod
Återvunnet enligt ny metod. Foto: BASF.

Kemiföretaget BASF ska göra mer plast av återvunnen råvara med hjälp av en kemisk metod som kallas Chemcycling. Metoden kan ta hand om råvara som inte går att använda idag, bland annat det som finns i sammansatta produkter där olika plastmaterial blandas ihop.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Nu byggs en fabrik i danska Skive, som ska kunna återvinna 16 000 ton plastråvara. Men det är bara ett första steg på en större satsning.

– Nu håller vi på på med att bygga upp metoden och räknar med att komma igång på riktigt om fem till tio år, säger Susanne Kuschel hos BASF i Sverige.

Mer väntar

Företaget hoppas på ett globalt scenario där bland annat kemisk återvinning ska kunna göra att 50 procent av plasten återvinns, mot 16 procent som gäller i dagsläget, enligt en rapport från konsultföretaget McKinsey.

Susanne Kuschel berättar att företaget nu arbetar med att få tag på de mängder plast som behövs för företagets egna satsningar.

– Innan det blir något större av det här så måste materialströmmar dirigeras om, säger Susanne Kuschel till Miljö & Utveckling.

Återvinningsföretag, politiker med flera måste fatta beslut som ökar mängden plast som återvinns. Som ett exempel nämner hon madrasser av polyuretan. Idag finns inget krav på att återvinna dem, vilket gör att stora mängder plast går förlorade. Nu hoppas hon på beslut från äldreboenden, sjukhus med flera som gör att madrasserna kan tas till vara.

Norsk metod

Metoden som används för den kemiska återvinningen är utvecklad av det norska företaget Quantafuel. Den bygger på pyrolys, som omvandlar plasten till olika fraktioner som det går att göra ny plast av, men även bränsle. Läs mer i den norska tidningen Teknisk Ukeblad.

Föroreningar som rester av flamskyddsmedel, mjukgörare med mera tas bort innan plastråvarans fraktioner används igen.

BASF omsatte 682 miljarder kronor år 2018.

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.