Här är länderna med mest klimatångest

Klimat Kan klimatförändringarna leda till ett tredje världskrig? Vem hålls ansvarig för klimatet och vilka länder tror att det redan är kört? Det får medborgare i 28 länder svara på i en studie.

Här är länderna med mest klimatångest
Foto: Adobe Stock

De flesta människor tror att det inte är för sent att undvika de värsta effekterna av klimatförändringar. Men bara om vi gör något åt miljöförstörelsen nu, helst i dag. Det visar en studie av YouGov.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

I studien har 30 000 personer deltagit från 28 olika länder, där det är allmänt känt att klimatförändringar finns och att människan i alla fall till viss del är ansvarig för detta.

Länder som tror att det är försent att undvika effekterna av klimatförändringarna:

1. Indien

2. Frankrike

3. Thailand

4. Förenade Arabemiraten

5. Hong Kong

6. Italien

6. Filipinerna

6. Saudiarabien

6. Tyskland

6. Danmark

6. Norge

12. Taiwan

I Yougovs studie kan man tydligt se att flera av de länder som drabbats hårt av effekterna från klimatförändringar, har en dyster syn på framtiden, om att samhället ska kunna ställa om för att undvika klimatförändringar framåt.

Sverige och Finland i topp

De finns också ett antal länder som är opportunistiska gällande klimatproblemet. Dessa tror att vi kan undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna om vi snabbt fortsätter med de mål som satts upp under de närmaste åren. Det länder som toppar Yougovs lista över denna tro är Sverige och Finland. Sedan kommer Danmark, Australien, Filipinerna och Malaysia.

Spanien, Qatar och Kina delar åsikten att vi kommer kunna undvika klimatförändringarnas värsta effekter, men bara om vi inför mer drastiska åtgärder än vad som sätts in i dag.

Asien och Mellanöstern tror på ett tredje världskrig

Över 50 procent av medborgarna i alla tillfrågade länder tror att klimatförändringarna kommer påverka världsekonomin negativt. Lika många tror också att flera städer kommer ligga under vattnet i framtiden, då havsnivåerna stiger.

Många är också rörande överens om att det kommer ske massutvandringar från klimatdrabbade länder och att små krig kommer utbryta runt om i världen.

Studien visar också att medborgare i Europa och USA inte i lika stor utsträckning tror att klimatförändringar kommer leda till ett nytt världskrig, som medborgare från Mellanöstern och Asien.

Individen inte ansvarig

I studien har också frågan ställts om vem eller vilka medborgarna håller ansvariga för klimatförändringarna. Resultaten visar att Vietnam och Taiwan till 90 procent tycker att stormakterna, regeringarna i både i- och u-länder samt industrin är ansvariga för klimatförändringarna.

Sammantaget visar studien att medborgare i Asien tycker att världens stormakter främst är ansvariga för klimatförändringarna. I Sverige tycker vi att industrin och regeringar i västvärlden är ansvariga. De allra flesta länder raknar individen sist i ansvarsfrågan.

Läs hela studien här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.