Medeltemperaturen globalt har ökat med 1,1 grad – så vill metrologerna stoppa utvecklingen

Klimat Jorden har nått 1,1 graders uppvärmning och vi har den varmaste femårsperioden som någonsin uppmätts. Meteorologiska världsorganisationen, WMO, slår klimatlarm och kommer med en rad uppmaningar till näringslivet och politikerna.

Medeltemperaturen globalt har ökat med 1,1 grad – så vill metrologerna stoppa utvecklingen
Mer än 90 procent av överskottsvärmen som orsakas av klimatförändringar lagras i haven. Världshaven var rekordvarma under 2018, mätt i det övre lagret på 700 meter. Foto: Adobe Stock

WMO släppte inför det formella öppnandet av FN-mötet i New York dyster data. Rapporten The Global Climate in 2015-2019, vittnar om smältande isar, stigande havsnivåer och extremväder om vartannat.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Enligt rapporten har vi nu nått 1,1 graders uppvärmning. Temperaturen har också ökat den senaste femårsperioden med hela 0,2 grader jämfört med åren 2011-2015. Detta är en trend som enligt WMO kommer fortsätta i flera generationer framåt.

Klimatförändringarna och deras påverkan accelererar snarare än saktar ner.

Växthusgaserna har under de senaste fem åren ökat med 20 procent i atmosfären, jämfört med femårsperioden 2011-2015. I rapporten betonas det att växthusgaserna finns kvar i atmosfären i flera hundra år, och ännu länge tid i världshaven.

Fakta

Viktiga slutsatser i rapporten

• Grönlandsisen har smält i rekordartad hastighet sedan millennieskiftet. Antarktis sommaris har nått sin hittills lägsta och näst lägsta nivå 2017 och 2018.• För 2015-2018 visar World Glacier Monitoring Services referensglaciärer en genomsnittlig massförändring på −908 mm vattenekvivalent per år, vilket är högre än för alla andra femårsperioder sedan år 1950.• Den genomsnittliga globala havsnivån har stigit med fem millimeter under de senaste fem åren – snabbare än tidigare. Detta är väsentligt snabbare än genomsnittet sedan 1993.• Mer än 90 procent av överskottsvärmen som orsakas av klimatförändringar lagras i haven. Världshaven var rekordvarma under 2018, mätt i det övre lagret på 700 meter.• Torkan ökar risken för skogsbränder över hela världen. De tre största ekonomiska förlusterna från skogsbränder har inträffat under de senaste fyra åren. Stora bränder har drabbat bland annat Kanada och Sverige 2018, och nyligen regnskogarna i Amazonas och södra Asien. Detta får stora konsekvenser för den globala koldioxidbudgeten, konstaterar WMO.• Mer än 90 procent av naturkatastroferna 2015-2018 var relaterade till vädret. De största hoten kom från stormar och översvämningar, som också ledde till höga ekonomiska förluster.• Värmeböljor drabbade alla kontinenter mellan 2015 och 2019 och resulterade i många nya värmerekord. De ekonomiska följderna var stora; bara amerikanska orkanen Harvey kostade 125 miljarder dollar.

– Klimatförändringarna och deras påverkan accelererar snarare än saktar ner. Havsnivåerna stiger och vi är mycket oroliga för hur isarna vid Antarktis och Grönland krympt så abrupt, säger Petteri Taalas, generalsekreterare för WMO, och påpekar att ökade havsnivåer och cykloner lett till humanitära och ekonomiska katastrofer på platser som Bahamas och Moçambique i år.

WMO slår klimatlarm

Budskapet i rapporten är solklart: om världen ska nå Parisavtalet behövs ambitiösare klimatåtgärder än i dag.

– Utmaningarna är enorma. Förutom att stoppa klimatförändringarna finns ett växande behov av anpassning. Enligt Global Adaptation Commissions senaste rapport är det bästa sättet att anpassa sig att investera i varningssystems-tjänster och lyssna på konsekvensbaserade prognoser, säger Petteri Taalas.

Ambitionsnivån måste tredubblas

Enligt WMO måste ambitionsnivån tredubblas om vi ska kunna stoppa en global temperaturökning på mer än 2 grader. Om vi ska klara 1,5 grader måste den multipliceras med fem.

– Det är mycket viktigt att vi minskar utsläppen av växthusgaser, särskilt från energisektorn, industrin och transporter. Det är avgörande för att vi ska kunna minska klimatförändringarna och uppfylla de mål som anges i Parisavtalet, säger Petteri Taalas.

Läs hela rapporten här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.