Forskare från Lunds universitet har undersökt hur man lättare kan återvinna mer plast, när materialet finns insamlat. Resultatet visar att det går att ta vara på mer av plasten i återvinningsstadiet, om man designar polymererna, som plasten är gjord av, på ett smartare sätt.
– Vi bör forska mer på polymerdesign än vad vi har gjort hittills. Det räcker inte med att endast fokusera på polymerernas materialegenskaper, eller på designen av plastprodukten, utan vi måste även utveckla polymerer som kan bidra till att öka graden av plaståtervinning, säger professor Rajni Hatti-Kaul, från Kemicentrum vid Lunds universitet.
95 procent går förlorat
Plaståtervinningen har flera brister i dag. Av de 14 procent som globalt samlas in för återvinning, återvinns cirka 8 procent till plast, oftast av sämre kvalitet, medan fyra procent går förlorat i processen. Endast två procent av plastavfallet återvinns till plast av samma eller liknande kvalitet, som det var innan återvinningen.
95 procent av plastens värde som förpackningsmaterial går förlorat efter en kort tids användning. Många förpackningar som tillverkas är inte heller gjorda för att återvinnas, visar forskningen.
Bättre återvinning med värmetåliga polymerer
Idag återvinns plast främst genom mekanisk återvinning, där plasten finfördelas och sedan smälts ned. Mekanisk återvinning innebär höga temperaturer, och man behöver därför ta fram biobaserade polymerer som kan klara högre smälttemperaturer än i dag.
– Ju högre temperaturer som polymeren klarar utan att förlora sina egenskaper, desto bättre kvalitet har den som återvunnet material. I dag är plastens försämrade materialegenskaper efter återvinning ett problem för att skapa en bred efterfrågan på återvunnen plast, säger Rajni HattiKaul.
Resurssnålare tillverkning i framtiden
Rajni Hatti-Kaul och hennes forskarkollegor menar att det finns mycket att vinna på en bättre design av plast. Förbättrade processer kan göra produktionen av plast mer energi- och resurssnål.
Biobaserade alternativ, där plasten tillverkas av restprodukter från jordbruk- eller skogsbruk, istället för av olja, är ett måste om plastproduktionen ska bli hållbar över tid.
Läs mer: Striden äntligen slut: Nordkalk ger upp Bunge
Samtidigt är det viktigt att undersöka hur alternativ som koldioxid kan användas för att producera polymerer, menar forskarna.
– Självklart finns det stora hinder för en övergång till koldioxidneutrala alternativ, inte minst när det gäller priset eftersom olja fortfarande är det billigare alternativet. Men ett ökat fokus på polymerdesign är ett viktigt steg i rätt riktning, menar Rajni Hatti-Kaul.
Läs mer om forskningen här.