Löfbergs kafferester blir till näringsrik odlingsjord 

Cirkuläritet Det är inte bara människor som gillar kaffe, utan även maskar har det visat sig. Kafferosteriet Löfbergs har av sina kafferester lyckats skapa en näringsrik odlingsjord, i samarbete med Econova – och en stor mängd maskar.

Löfbergs kafferester blir till näringsrik odlingsjord 
Rester från kaffe och papper tillsammans med naturgödsel blir till näringsrik odlingsjord. Foto: Econova

Allt började för ett par år sedan då Löfbergs i ett projekt ville se om det gick att

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

hjälpa företagets caféer att bli mer cirkulära på plats. I samband med det började Annika Djurberg som är kommersiell projektledare på företaget att titta på vad som var möjligt att göra med den överblivna kaffesumpen.

– Vi analyserade kaffesump för att se vilka näringsämnen det innehöll. Det innehåller mycket som är bra men som bara försvinner när det inte används, säger Annika Djurberg.

Idén om näringsrik odlingsjord föds

Annika Djurberg.
Foto: Löfbergs

Hon fick tips om att kontakta med företaget Econova, en tillverkare av jord, för att se om de kunde ha användning av sumpen. Tillsammans kom företagen ganska snabbt fram till att kaffesump inte var någon bra idé.

– Det är logistiskt svårt att hantera. Det är blött och möglar, samtidigt som det finns väldigt mycket hårdare krav på vad man får ta in i en jordfabrik, förklarar Annika Djurberg.

Svårt att bli av med blandade kafferester

I stället började företagen titta på andra alternativ. Löfbergs har länge jobbat med att få ner svinnet från produktion och ligger idag 0,5 procent svinn. Den sista halva procenten utgörs av kaffe som hamnar utanför de normala flödena, till exempel på grund av felrostningar. Normaltsett skickar företaget kafferesterna till energiåtervinning men Econova hade en annan idé.

– Vi jobbar med att få ner svinnet, men en viss del har alla fabriker. Vi har lite extra svårt att bli av med svinn som består av både rostade hela bönor, råkaffe och malet kaffe. Men det sa Econova att, det tar vi i sin helhet, säger Annika Djurberg.

9 ton kafferester blir näringsrik odlingsjord

Löfbergs skickade därefter en container innehållande 9 ton kafferester, ungefär en månads svinn, till Econova som i sin tur blandade ut det med rester från lokal pappersproduktion och naturgödsel. Resultatet?

Kaffebönorna syns tydligt i den näringsrika odlingsjorden.
Foto: Econova

– Det har tagit ungefär ett år, vilket var det vi från början skulle förvänta oss, och det är en så häftig jord att titta på. Man kan se kaffebönorna även om de går att mosa sönder med bara fingrarna, säger en entusiastisk Annika Djurberg.

Hela jordhögen ligger långt bort från närmsta grönområde, ändå har de minsta medarbetarna tagit sig dit och flyttat in.

– När man gräver i jordhögen är den full med daggmaskar som flyttat in där. Det är det absolut bästa betyget vi kan få, säger Annika Djurberg

Är ni helt klara med projektet?

– Ja nu är det så pass klart att vi kan säga att det blev ett lyckat försök. Vi tittar nu på nästa steg, hur vi tar det här vidare och ser om vi kan skala upp det. Det här projektet gällde bara en container, men kan vi skicka alla containrar? Har vi några andra rester vi kan använda? säger Annika Djurberg.

Snart är jorden påväg till konsumenter

Projektet har gått relativt smärtfritt och förhoppningen är jorden inom kort ska kunna levereras ut till konsumenter eller anläggningssidan. Framöver kommer Löfbergs behöva se över logistiska lösningar för kafferasterna och det krävs även en del tillstånd för att få genomföra det i större skala.

Hur lång tid kommer det ta från att ni skickar kaffet till att jorden är klar?

– Det har med en container tagit ett år, kanske kan vi göra det snabbare, men det här är en sådan sak som vi tillsammans med Econova behöver hitta en logistisk lösning på, säger hon.

Vad hoppas du att det här ska leda till på sikt?

– Vi hoppas att det kan komma in fler kaffeproducenter som kan använda sina kafferester, och skapa den här värdeökningen. En jätteviktig sak för att det ska vara hållbart i längden är att de både är hållbart för ekonomin och för klimatet, men det kan vara svårt att hitta sådana projekt. I det här fallet tror vi att vi har lyckats, säger Annika Djurberg.

Kafferester kan också användas till mer än att producera näringsrik jord.

– Vi har tidigare jobbat med 3D-printade material och håller just nu på att se över hur vi kan ta det här till 2.0 och med hjälp av kafferester 3D-printa ett helt cirkulärt material, avslutar Annika Djurberg.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.