Stort intresse för gamla kaffemaskiner: ”Oerhörda miljöbesparingar”

Återbruk I ett nytt projekt återbrukar kaffejätten Nespresso trasiga kaffemaskiner och säljer dem till ett lägre pris. Efter bara några veckor har intresset i Sverige varit så stort att projektet nu lanseras även i Danmark. Målet är att det ska skalas upp.

Stort intresse för gamla kaffemaskiner: ”Oerhörda miljöbesparingar”
Andreas Lagerstedt är chef över den tekniska delen i att återbruka Nespressos kaffemaskiner.

Projektet har tagit två år att ro i land. För mindre än en månad sedan lanserades det i Sverige och de första återbrukade kaffemaskinerna började säljas. För mindre än en vecka drog projektet igång i Danmark.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Exakt hur många kaffemaskiner som sålts är dock för tidigt att svara på enligt Andreas Lagerstedt, chef över den tekniska delen.

–  Det kan jag inte säga, men jag kan säga att det har gått bra. Vi är naturligtvis jätteglada och stolta. Men är vi nöjda? Nej, det är vi inte. Inte med vetskapen att det finns så otroligt mycket mer vi kan göra, säger han.

Ger tekniskt döda kaffemaskiner ett nytt liv

Rent praktiskt fungerar initiativet genom att en kaffemaskin som gått sönder skickas till experter för reparation. Därefter säljs de till ett lägre pris på Nespressos hemsida och i butik. I Danmark säljs kaffemaskinerna till ordinarie pris, men där får kunden sju kaffeförpackningar på köpet.

– Man kan säga att vi ger kaffemaskiner som är tekniskt döda ett helt nytt liv. Ofta är det faktiskt relativt små fel som gör att en maskin går sönder.

Kan ni säkerställa maskinens kvalitet?

– Det har varit en del av utmaningen. Hur vi på bästa och smartast sätt, både miljömässigt och ekonomiskt, kan reparera våra kaffemaskiner och erbjuda kunden en maskin utan att vi kompromissar med kvaliteten. Där har vi hittat en väldigt bra lösning och nu är det som att kunden köper vilken kaffemaskin som helst, men med lägre pris och mindre miljöpåverkan, säger han.

I vanliga fall skickas Nespressos trasiga kaffemaskiner till återvinningen, vilket enligt Andreas Lagerstedt är bättre än ingenting. Samtidigt menar han att det inte räcker.

– Det är bättre än att de slängs på tippen, men det har fortfarande relativt stor miljöpåverkan. Utifrån våra uträkningar har återbruk oerhörda miljöbesparingar jämfört med återvinning.

De uträkningar han syftar på granskas just nu av en extern aktör. Om de anses valida kommer de att offentliggöras senare i år.

Vad innebär det här för ert företag rent ekonomiskt?

Vår ekonomiska modell kan jag tyvärr inte gå in på, men en viktig del i detta projekt är att samtliga områden är långsiktigt hållbara – så även det ekonomiska. Som många andra konsumentprodukter i världen idag så är det i de flesta fall betydligt billigare att köpa en ny vara än att reparera den.

Varför tror du projektet har väckt så mycket intresse?

– Jag tror att tiden är mer mogen än någonsin för att lansera den här typen av projekt. Både med allt fokus kring klimatförändringarna, och allt fokus som finns på oss aktörer som producerar saker att vi måste göra det annorlunda. Där har vi som stor aktör ett särskilt stort ansvar, säger Andreas Lagerstedt.

Slutligen. Vad är ditt tips till andra företag som vill testa detta?

– Börja litet. Även vi som globalt företag börjar smått. När man har utvärderat hela kedjan, och kan hantera den, är det väldigt enkelt att sedan öka succesivt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.