Svensk Kolinlagring hyllar EU-besked om naturkrediter: ”Nu vänder det”

Biologisk mångfald På EU-nivå förs det nu diskussioner om att införa ett nytt marknadssystem som gör det lönsamt att skydda och bevara naturen. Jessica Johansson, projektledare inom jordbruk på Svensk Kolinlagring, ser det som ett stort och viktigt steg.
– Grundproblemet är att man idag tjänar pengar på att skada naturen. Äntligen tar man upp det på en högre nivå, säger hon till Miljö & Utveckling.

Svensk Kolinlagring hyllar EU-besked om naturkrediter: ”Nu vänder det”
Foto: Adobe Stock/Svensk Kolinlagring.

På fredagen, vid ett miljömöte i München, flaggade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för behovet av ett nytt marknadsbaserat system som gör det lönsamt att skydda och bevara naturen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Jessica Johansson, projektledare inom jordbruk på Svensk Kolinlagring, ser på uttalandet som startskottet på ett stort och viktigt steg.

– Det är jättespännande. Hela grundproblemet är att vi idag tjänar pengar på att ta från och skada naturen. Det är så vårt ekonomiska system är uppbyggt. Så när jag hörde Ursula von der Leyens uttalande tänkte jag att, nu äntligen händer det något. Nu börjar man på hög nivå ta tag i det här problemet, säger hon.

Detaljer ännu inte satta

Exakta detaljer på hur systemet ska fungera är ännu inte satta. Uttalandet från kommissionsordföranden kan snarare ses som ett besked om att frågan nu prioriteras på EU-nivå. Men Ursula von der Leyen nämnde i sitt uttalande att systemet ska baseras på så kallade ”naturkrediter ”och att det ska likna EU:s handelssystem med utsläppshandel, som hon menar har varit framgångsrikt för att minska unionens koldioxidutsläpp.

– Man har inte landat i hur systemet ska fungera rent praktiskt. Om det ska bakas in i redan befintliga system eller om det blir ett helt separat system. Men det viktiga är att man nu tittar på ett nytt finansiellt verktyg där frisk natur genererar ett högre värde än skadad natur, säger hon.

Vidare säger hon att det idag finns flera initiativ som syftar till att ekonomiskt gynna skogsbrukare och jordbrukare som anstränger sig för att skydda och bevara ekosystemtjänster och den biologiska mångfalden. Svensk Kolinlagring, där hon själv är anställd, är ett exempel på ett sådant initiativ. Men det säger hon bygger på att det finns företag som är villiga att betala. Ett gemensamt system i hela EU menar hon skulle ändra hela spelplanen.

”Sår ett frö inför framtiden”

Nyligen kom nyheten om att Världsbanken sjösätter en ny obligation som ska återbeskoga Amazonas regnskog. Obligationen är den första i sitt slag och ger avkastning om återbeskogningsprojektet lyckas. Jessica Johansson menar att det, likt uttalandet från Ursula von der Leyen, markerar ett skifte i synen på naturen.

– De två sakerna hänger ihop. Vi erkänner att vi har ett stort problem där vi förstör naturen i snabb takt, och att vi nu behöver skapa nya ekonomiska system för att vända utvecklingen. Det sår ett frö inför framtiden, avslutar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.