Studie: Svenskar efterlyser vetenskapsbaserad klimatpolitik

Klimat En färsk undersökning visar att en majoritet av svenska folket vill ha mer vetenskaplig grund för klimatpolitiken. Majoriteten vill också att Sverige tar en ledande roll inom EU för klimatfrågor.

Studie: Svenskar efterlyser vetenskapsbaserad klimatpolitik
Foto: Anders Löwdin/Sveriges riksdag

En Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Naturvetarna visar att 86 procent av svenskarna anser att klimatpolitik bör grundas på forskning och vetenskap. Hela 76 procent tycker också att politiker ska följa expertråd även när förslagen är impopulära bland väljare. Detta svar står alltså i kontrast till det faktum att många politiker den senaste tiden hänvisat till ”bristande acceptans” för ett antal klimatåtgärder som man beslutat att senarelägga eller stoppa.

I undersökningen framgår också att två tredjedelar vill att Sverige tar en ledande roll i klimatfrågor inom EU.

Svar från riksdagsledamöter

Undersökningen har också ställt frågor till Sveriges riksdagsledamöter som uppger att forskning och experter i dag är deras viktigaste källor för klimatpolitiska beslut. 60 procent av riksdagsledamöterna uppger också att prioriterar expertråd framför väljaropinion vid beslut om impopulära åtgärder. Bara 30 procent uppger att de använder rapporter från miljöorganisationer som beslutsunderlag.

Majoriteten av riksdagsledamöterna betonar internationellt samarbete, framförallt inom EU och FN, som det mest effektiva sättet att hantera klimatomställning.

Studien bygger på svar från 202 riksdagsledamöter och 1092 personer.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.