Naturvårdsverket meddelar att importörer från och med den 31 mars 2025 kan ansöka om att bli godkända CBAM-deklaranter. Den 1 januari 2026 blir detta ett krav för att importera vissa varor till EU, såsom stål, cement, aluminium och konstgödsel. CBAM, Carbon Border Adjustment Mechanism, syftar till att sätta ett pris på koldioxidutsläpp vid import för att förhindra att utsläppsintensiv produktion flyttas utanför EU.
Nu öppnas möjligheten att ansöka om CBAM-status
Klimat Nu öppnas möjligheterna för importörer att ansöka om så kallade CBAM-status, för att linjera med EU:s klimattullar. Den som inte får godkänt riskerar att få sina varor stoppade i tullen.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Importörer som inte har fått godkänd CBAM-status före årsskiftet 2025/2026 riskerar enligt Naturvårdsverket att få sina varor stoppade i tullen. Redan sedan den 1 oktober 2023 måste importörer rapportera utsläppen från sina varor, och från 2026 ska de börja köpa CBAM-certifikat för att täcka dessa utsläpp.
Naturvårdsverket hanterar ansökningarna i Sverige, som sker via EU-kommissionens CBAM-register. I EU-kommissionens nya så kallade Omnibus-paket finns ett förslag om att mindre företag som importerar mindre än 50 ton CBAM-varor per år ska undantas från systemet, med beslut väntat sommaren 2025.