Mitt i tullkriget: USA vill straffa utsläpp med nya klimattullar

Klimat Mitt i handelskonflikterna presenterar USA nu ett nytt verktyg i tullpolitiken: klimattullar. Förslaget innebär att importvaror beläggs med en avgift baserad på hur mycket växthusgaser som släpps ut vid tillverkningen.

Mitt i tullkriget: USA vill straffa utsläpp med nya klimattullar
Donald Trump på valmöte i Arizona. Foto: Gage Skidmore, Wikimedia commons

Bakom lagförslaget, kallat Foreign Pollution Fee Act, står de republikanska senatorerna Bill Cassidy och Lindsey Graham. Modellen påminner om EU:s system CBAM, och syftar till att kompensera för skillnader i klimatkrav mellan USA och andra länder.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Tullar på utsläppsintensiva varor

Förslaget innebär att varor som stål, aluminium, cement, glas, gödsel och järn som importeras från länder med mindre ambitiösa klimatregler – exempelvis Kina och Ryssland – kan få en särskild utsläppsavgift. Inhemska producenter påverkas inte av avgiften.

I lagtexten står bland annat att:

”I genomsnitt genererar varor som produceras i Kina mer än tre gånger så mycket koldioxidutsläpp som motsvarande amerikansktillverkade varor, medan rysktillverkade varor släpper ut fem gånger mer.”

Syftet är att motverka att amerikanska företag konkurreras ut av billigare varor från länder med högre utsläpp och lägre miljökrav.

Möjlighet att minska avgiften

Företag som berörs av avgiften kan få lindring genom att minska sina egna utsläpp eller investera i certifierade projekt för koldioxidborttagning. Exempelvis godkänns tekniker för infångning och permanent lagring av koldioxid, medan enklare lösningar som trädplantering får mindre tyngd.

Dessutom godkänns endast projekt inom USA eller i partnerländer som USA har godkänt. Det innebär att initiativ kopplade till utländska aktörer – i synnerhet Kina – inte kvalificerar.

Kan få global påverkan

Lagförslaget lades fram mitt i det pågående tullkriget som USA:s president Donald Trump startat. Det har därför fått relativt lite uppmärksamhet – men om det antas kan det enligt experter få betydande effekter på globala leveranskedjor. Det är ännu oklart om president Donald Trump kommer att godkänna lagen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.