ICC överväger internationell lag mot miljöförstörelse: ”Jättestort steg”

Internationellt Det första steget mot en internationell ekocid-lag kan ha tagits. Det är Internationella brottmålsdomstolen, ICC, som formellt tar upp frågan efter ett förslag från de tre stillahavsöarna Vanatu, Fiji och Samoa.
– Det som krävs är att två tredjedelar av de länder som ingår i ICC godkänner lagen, säger Pia Björstrand, ordförande för End Ecocide Sweden.

ICC överväger internationell lag mot miljöförstörelse: ”Jättestort steg”
Pia Björstrand. Foto: End Ecocide Sweden

På måndagen lämnade stillahavsöarna Vanatu, Fiji och Samoa in ett formellt förslag till Internationella brottmålsdomstolen, ICC, om att erkänna miljömord, eller ”ekocid”, som ett brott i partiet med folkmord och krigsbrott. Exempel på ekocid är stora olje- eller kemikalieutsläpp eller storskalig avskogning.

Enligt Pia Björstrand, ordförande för End Ecocide Sweden, kan det vara det första formella steget till en internationell ekocid-lag.

– Det är ett jättestort steg. Det är första gången som Internationella brottsmålsdomstolen formellt tar upp frågan, säger hon till Miljö & Utveckling.

Även om det än så länge inte finns en internationell ekocid-lag, har länder själva tagit tagc i frågan. I början av året erkändes ekocid erkändes som ett brott i Belgien. Liknande lagar har också antagits i Chile och Frankrike, och lagförslag om ekocid har lagts fram i bland annat Brasilien, Italien, Mexiko, Nederländerna, Peru och Skottland. I början av året antog också EU det nya miljöbrottsdirektivet, som inkluderar brottslighet jämförbar med ekocid.

Då kan ett beslut fattas

Om förslaget från Vanatu, Fiji och Samoa går igenom innebär det att storskalig miljöförstöring kan leda till höga böter eller fängelsestraff för företagschefer eller statschefer över hela världen. Och enligt Pia Björstrand kan det gå relativt snabbt att fatta ett beslut i frågan.

– Det behöver inte ta så lång tid. Processen att införa en ny bestämmelse inom ICC brukar vanligtvis ta ett år. Det som krävs är att två tredjedelar av de länder som ingår i ICC godkänner lagen. Det är totalt 82 stater. Går det igenom kommer domstolen sedan behöva utarbeta detaljerna, säger hon.

Sedan ICC bildades 2002 har domstolen, som sitter i Haag, tagit itu med folkmord, krigsförbrytelser, brott mot mänskliga rättigheter och aggressionsbrott, vilket innebär väpnat våld av en stat mot en annan. Mer än 120 länder, inklusive Storbritannien och EU, ingår i ICC.

Brett stöd för lag bland svenskar

Bland svenska medborgare verkar det finns ett brett stöd för en ekocid-lag. En internationell Ipsos-undersökning som publicerades i veckan visar att två av tre svenskar tycker att det ska vara brottsligt att allvarligt skada naturen eller klimatet, och att ansvariga ska ställas till svars.

Hur rimligt är det att det blir en internationell ekocid-lag?

– Det är svårt att säga, men det är såklart vår förhoppning. Det skulle betyda mycket. Att kriminalisera miljömord sätter starka moraliska och lagliga gränser som gör det olagligt och oacceptabelt att förstöra naturen i stor skala. Förhoppningen är hålla människans påverkan inom planetens gränser, så att vi kan fortsätta leva på den här planeten.

Vad betyder det för företag?

– Vi ser det mycket som en förebyggande lagstiftning. Att företag inte längre får förstöra naturen, då storskalig skövling gör att man kan hamna i fängelse eller få väldigt höga skadestånd.

Och för svenska företag?

– De flesta svenska företag har koll på sin påverkan, och efterfrågar den här lagstiftningen. Det som händer idag är att företag som utnyttjar miljön på ett ohållbart sätt får konkurrensfördelar, samtidigt som de som vill vara hållbara förlorar ekonomiskt på det.

EU kommer också med lagstiftning, som bland annat CSDDD, som innebär att företag riskerar att straffas om de inte tar ansvar över miljörelaterade risker i sina leverantörsled. Hur skiljer det här sig mot det?

– Skillnaden är att det här är på en betydligt högre skala med hårdare straff. Tanken är att det ska skapas en yttre gräns för vad som är tillåtet, avslutar Pia Björstrand.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste