Under veckan publicerade EU sin förhandlingsposition som man kommer att ingå i förhandlingar med under FN:s klimattoppmöte Cop29. Unionen ”ser med oro” på att den globala temperaturen har ökat med 1,45 grader jämfört med förindustriella temperaturer. Man uppmanar alla parter att hålla sig till Parisavtalet, upprepar sina egna åtaganden och understryker både den privata och offentlighetens ekonomiska ansvar i klimatomställningen.
En viktig uppmaning saknas dock i kommunikén enligt Greenpeace. Den till ”de stora förorenarna”, alltså industrin bakom de fossila bränslena.
”Extrema händelser som förödande översvämningar och orkaner drabbar länder över hela världen, medan stora förorenare fortsätter att håva in rekordvinster. Det är dags för regeringar och EU att hålla dem ansvariga och få dem att betala för den skada och det lidande de orsakar”, citeras Lorelei Limousin, aktiv inom politska kampanjer på Greenpeace, i ett pressmeddelande.
Cop29 har också kallats ”Finans-Cop”. Frågan är hur rikare länder ekonomiskt kan stödja fattigare länder i sin omställning. Målet som har satts upp på 100 miljarder amerikanska dollar kommer inte räcka på länga vägar, menar exempelvis experter på SEI, Stockholm Environment Institute. Länder som exempelvis Indien har i sin förhandlingsposition uppget en summa på en biljon amerikanska dollar.
EU och länder som USA och Kanada har däremot inte uppgett någon summa. Enligt en anonym diplomat som Politico har pratat med ska detta vara en förhandlingstaktik.
– Jag förväntar mig inte att ett nummer kommer avslöjas inför Cop29, det är förhandlingar trots allt.