Kemikalierisker lyfts i riksdagen efter dödsfallen på Northvolt

Kemikalier Efter dödsfallen på Northvolt lyfter nu Socialdemokraterna frågan om risker med kemikalier och cocktaileffekter i riksdagen.

Kemikalierisker lyfts i riksdagen efter dödsfallen på Northvolt
Teresa Carvalho (S) kräver svar från Paulina Brandberg (L) om kemikalierisker. Foto: Socialdemokraterna/ Northvolt/ Regeringskansliet

Efter att polisens miljöbrottsenhet inlett en utredning av de dödsfall som skett bland Northvolt-anställda lyfts nu frågan om kemikalier och cocktaileffekter på arbetsplatser i riksdagen. Det socialdemokratiska riksdagskvinnan Teresa Carvalho som i en skriftlig fråga till biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) vill veta om regeringen kommer att vidta några åtgärder för att se över riskerna med nya kemikalier och deras eventuella cocktaileffekter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Bakgrunden är tidningen Norrans rapportering om att tre personer som arbetade på Northvolts batterifabrik i Skellefteå hittats döda efter sin arbetspass. Dödsfallen har skett inom loppet av ett halvår och polisens miljöbrottsenhet har nu inlett en undersökning. Polisen har i medier uttalat misstankar om att dödsfallen kan vara kopplade till något slags exponering på arbetsplatsen.

”Oavsett om dessa specifika dödsfall har med exponering att göra eller inte, anser vi socialdemokrater att det är angeläget att genomföra en omfattande och noggrann kartläggning av förekomsten av nya kemikalier inom de nu framväxande industrierna samt de risker som exponering för dessa kan innebära för arbetstagarna. Det är även nödvändigt att undersöka vilka så kallade cocktaileffekter som kan uppstå när olika ämnen, som var för sig kan vara ofarliga, blandas”, skriver Teresa Carvalho till statsrådet.

Northvolt har gått ut med en skriftlig kommentar om ärendet där man skriver att man välkomnar polisens utredning, men menar att det mesta tyder på att dödsfallen är ett tragiskt sammanträffande.

”Den indikation som polisen nämnt angående det tredje dödsfallet är enligt deras uppgifter inte medicinsk, utan baserat på en muntlig spekulation. Det är också viktigt att komma ihåg att Northvolt Ett är en arbetsplats där upp mot 5000 personer arbetar dagligen. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik dör 1,5 personer per 1000 varje år i förtid, av saker så som hjärtfel och upptäckta eller icke-upptäckta sjukdomar”, skriver Northvolt.

Sista svarsdatum på den skriftliga riksdagsfrågan är den 10 juli.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.