Förra veckan meddelade USA:s president Donald Trump att han planerar att införa tullar mot stora delar av världen. Beskedet har beskrivits som det mest aggressiva i modern tid och experter varnar för att det kan vara början på ett globalt handelskrig.
3 hållbarhetschefer: Så agerar vi utifrån turbulensen i världsekonomin
Internationellt USA:s nya tullbesked har ökat oron i världsekonomin. Samtidigt väcks frågan hur företagens hållbarhetsarbete påverkas. Miljö & Utveckling har pratat med tre hållbarhetschefer om hur de navigerar i en orolig omvärld.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Den ekonomiska turbulensen, som varit ett faktum även innan Donald Trumps tullbesked, väcker samtidigt frågan om hur det påverkar arbetet med den gröna omställningen.
Så agerar Kronans Apotek
Caroline Kjerstadius, hållbarhetschef på Kronans Apotek, säger att det är viktigt att som företag kunna fokusera på sin strategi, och samtidigt bejaka omvärlden och anpassa sig till nya förutsättningar. Men när det gäller hållbarhetsarbetet, betonar hon vikten av att hålla fast vid sin strategi – oavsett yttre omständigheter.
– När det gäller just hållbarhetsarbetet så krävs ett långsiktigt fokus och därför är det viktigt våga hålla fast vid sin strategi även om världsläget ändras. I grunden är vår syn att det kommer vara en konkurrensfördel att som företag ligga steget före inom hållbarhetsarbetet. Det handlar om att hantera riskerna och möjligheterna, något som är aktuellt oavsett världsläget, säger hon.
Hur agerar ni utifrån turbulensen?
– Att världsläget är osäkert utifrån flera olika aspekter påverkar givetvis oss alla, både kunder, medarbetare och oss som företag. Som apoteksaktör har vi ett viktigt samhällsansvar, att säkerställa att vi kan tillhandahålla läkemedel till våra kunder. Detta är givetvis något som är högst prioriterat hos oss, säger Caroline Kjerstadius.
Sett utifrån ett större perspektiv, ser hon en risk att omvärlden tappar fokus på den hållbara omställningen i samband med att andra frågor tenderar att ta vår uppmärksamhet. Samtidigt säger Caroline Kjerstadius att hon väljer att fokusera på det positiva – att många industrier och branscher har påbörjat omställningen och att det kommer fortsätta, oavsett hur världsläget ser ut.
– Att vara resurseffektiv, hantera riskerna i leverantörsledet, producera sin egen energi för att minska beroendet från andra… listan kan göras lång. För dem som har fått upp ögonen för fördelarna med att driva på en hållbar utveckling, för dem finns inget annat alternativ än att fortsätta på den påbörjade resan, säger hon.
Afry: Hastigheten kan variera
Sara Lindstrand, hållbarhetsdirektör på det svenska teknikkonsultbolaget Afry, säger att bolaget bedömer att riktningen för den gröna omställningen inte kommer att ändras till följd av turbulensen i världsekonomin. Däremot säger hon att hastigheten kan variera mellan olika segment och geografier.
Hur agerar ni utifrån turbulensen?
– Vi har ett långsiktigt hållbarhetsarbete där vår strategi är att integrera hållbarhet i alla aspekter av vår verksamhet och att arbeta nära våra kunder och med riskbaserade metoder för att minimera negativa effekter och maximera positiva resultat.
Hur ser du på utvecklingen för hållbarhetsomställningen i stort?
– Vi är övertygade om att riktningen är tydlig och att klimatomställningen kommer att kräva nya lösningar under många år framöver inom en rad sektorer, inte minst inom våra sektorer energi, industri och infrastruktur.
Volvo Cars: Fokus på elektrifiering står fast
Vanessa Butani, global hållbarhetschef på Volvo Cars, understryker behovet av att stå fast vid de klimatåtagande som tagits under Parisavtalet – oavsett vad som händer i världsekonomin.
Hur påverkar situationen ert hållbarhetsarbete?
– Vi analyserar fortfarande hur det kommer att påverka oss, men vi har en stark position med ett starkt fokus på att elektrifiera vår flotta. Det är viktigt att vi inte fördröjer omställningen, utan håller fast vid de klimatåtaganden vi tagit enligt Parisavtalet.
Vidare säger hon att Volvo var förberedda inför den ekonomiska turbulensen, samtidigt som de har erfarenhet av att hantera andra kriser i omvärlden.
– Vi har sett det här komma under en lång tid, och som globalt företag är vi förberedda inför händelser i omvärlden. Vi har tidigare varit tvungna att hantera utmaningar, som bland annat pandemin, där vi behövt fundera kring hur vi driver företaget.
Vilka råd har du till andra företag som vill fortsätta driva sitt hållbarhetsarbete framåt, men är oroliga över den skakiga världsekonomin?
– Det gäller att ha ett långsiktigt tänk, och hålla fast vid det man har åtagit sig. Vi jobbar utifrån olika scenarion, där vi kollar på bästa scenariot och sämsta scenariot och vad som kan krävas. Det handlar mycket om att diskutera frågorna internt och förbereda sig så mycket man kan, avslutar hon.