IVL utreder massbalansprincipen för fossilfria godstransporter

Transport IVL Svenska Miljöinstitutet inleder nu en studie för att utreda hur massbalansprincipen kan bidra till att minska klimatutsläppen från godstransporter. Metoden innebär att företag kan köpa fossilfria transporter och tillgodoräkna sig klimatvinsten, även om deras egen transporter i praktiken ännu inte är helt utsläppsfria.

IVL utreder massbalansprincipen för fossilfria godstransporter
Foto: Adobe Stock.

Enligt IVL finns ett stort intresse för massbalanstjänster inom näringslivet, men samtidigt råder osäkerhet om hur och i vilka sammanhang metoden bör användas. Tidigare studier har visat att många företag ser massbalans som ett viktigt verktyg för att nå sina klimatmål, men pekar samtidigt på risker med metoden, särskilt när det gäller hur utsläpp beräknas och redovisas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Forskare på IVL understryker behovet av tydligare riktlinjer för hur massbalansprincipen kan påskynda omställningen mot fossilfria transporter. En central utmaning är att undvika dubbelräkning och säkerställa korrekta utsläppsrapporter.

– Fler företag måste bidra om godstransporterna ska kunna ställa om i den takt våra klimatmål kräver. Om massbalanstjänster i vissa fall är en förutsättning för att företagen ska kunna köpa fossilfria transporttjänster måste vi säkerställa att det finns en tydlig bild av hur det ska gå till, säger Elin Malmgren, forskare inom hållbara transporter på IVL i ett pressmeddelande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.