1. Vilka förändringar vill ni genomföra vad gäller miljöskatter?
Vi vill att beskattning av miljöpåverkan ska ske så nära källan som möjligt, och att den på sikt ska omfatta alla miljöfarliga utsläpp. Därför vill vi se ett minimipris på utsläpp av koldioxid, helst i alla länder men till att börja med inom EU. Skattens storlek ska avgöras av respektive medlemsland, och det är också där skatten ska tas ut.
2. Har ni förslag till ny miljölagstiftning, i så fall vilken?
Fakta
Miljö & Utvecklings valenkät 2022
Sverige har på många sätt en bra miljölagstiftning. Något som kan förbättras är processerna kring miljötillstånden. De är för långa och hämmar idag omställningen till fossilfrihet.
3. Hur ser ni på energiförsörjningen – hur tänker ni lösa den på fem års sikt? 15 års sikt?
Energipolitiken ska säkra att det finns el där människor och företag behöver den och till rimliga priser. Vi behöver mer planerbar, icke-väderberoende elproduktion i Sverige och därför vill vi skapa bättre förutsättningar för att bygga ut kärnkraft. Vi vill också avskaffa avfallsförbränningsskatten för att öka kapaciteten i kraftvärmeverken. Det skulle göra skillnad på kort sikt.
4. Kommer ni att stötta kommunerna i deras hållbarhetsarbete – i så fall hur?
Kommunerna ska fortsatt ha stor frihet att själva utforma sitt hållbarhetsarbete. Ofta behöver kommunerna stöd med till exempel kunskapsunderlag och det kan ibland staten stå för. Annars är statens roll att skapa rätt förutsättningar genom till exempel ren el, rimliga tillståndsprocesser och andra grundläggande villkor.
5. Vilka förslag vill ni driva för att rädda Östersjön?
Vi vill se starkare internationellt samarbete för att minska utsläppen och övergödningen, och att reglerna för fiske ses över så att sill- och strömmingsbeståndet kan återhämta sig. Moderaterna har bland annat samlat stöd i riksdagen för en utflyttning av trålgränsen i Östersjön och mer hållbara förvaltningsplaner som tar hänsyn till Östersjön som ett ekosystem.