FAKTA
Miljö & Utvecklings valenkät 2022
- Alla riksdagspartier har fått svara skriftligt på samma fem frågor om miljöpolitik.
- Vi publicerar svaren i den ordning partierna sitter i kammaren, från vänster till höger. Publiceringarna sker löpande under veckorna fram till Almedalen.
- De fem frågorna är:
- Vilka förändringar vill ni genomföra vad gäller miljöskatter?
- Har ni förslag till ny miljölagstiftning, i så fall vilken?
- Hur ser ni på energiförsörjningen – hur tänker ni lösa den på fem års sikt? 15 års sikt?
- Kommer ni att stötta kommunerna i deras hållbarhetsarbete – i så fall hur?
- Vilka förslag vill ni driva för att rädda Östersjön?
Vi vill återinföra konstgödselskatt och vill överväga miljöskatter för att förändra skogsbruket.
2. Har ni förslag till ny miljölagstiftning, i så fall vilken?
Miljöpartiet vill se ny lagstiftning på en rad olika områden som rör både klimat- och miljöarbetet. Vi vill införa en omställningslag, som sätter ett slutdatum för alla fossila verksamheter till år 2030 och inför ett totalförbud av fossil energi. Vi vill låta utreda hur en koldioxidbudget kan tas fram för Sverige och låta klimatmålen genomsyra all lagstiftning, vilket kommer att få effekter inom alla sektorer, bland annat transportområdet. På miljösidan vill vi också skärpa styrningen mot de svenska miljömålen, med uppdaterad lagstiftning för giftfritt dricksvatten och mer naturhänsyn, variation och klimatanpassning av skogsbruket. Det behövs en ny, grönare skogsvårdslag som leder till att miljömålen uppfylls
3. Hur ser ni på energiförsörjningen – hur tänker ni lösa den på fem års sikt? 15 års sikt?
Sverige ska elektrifieras och därför behövs det storskaliga satsningar på förnybar energiproduktion kommande decennier. Det behövs också stora åtgärder för energieffektivisering och energisparande. Vindkraften är det överlägset billigaste och snabbaste sättet att bygga ut vår elproduktion. Det är avgörande med billig el för både hushåll och svenskt näringsliv. Idag säger högerpartierna nej till sammantaget 75 tWh vindkraft lokalt runt om i Sverige. Det motsvarar mer än hälften av Sveriges elförbrukning. M, KD och SD det största hotet mot Sveriges framtida elförsörjning.
4. Kommer ni att stötta kommunerna i deras hållbarhetsarbete – i så fall hur?
Statsstöden till kommunerna är i stor utsträckning generella. Och eftersom kommunerna behöver själva använda en större del av stöden till klimatanpassning. Vi menar också att den kommunala skatteutjämningen bör utökas med miljö- och visst kommunaltekniskt arbete. Lagen om allmänna vattentjänster behöver förändras för att säkra dricksvattnet i hela landet, inte enbart i stora kommuner med god ekonomi, utan även i små kommuner med litet befolkningsunderlag behövs särskilda satsningar. Det behövs stöd för avancerad rening från gifter, för klimatanpassning och vi vill införa ett särskilt VA-kliv med både statliga stöd och ny lagstiftning. Det är också viktigt med ökade styrmedel och incitament för ökad kommunal samverkan i hållbarhetsarbetet.
5. Vilka förslag vill ni driva för att rädda Östersjön?
En ekosystembaserad förvaltning av haven måste komma på plats omgående, det finns ingen tid att förlora. En havsmiljölag och miljömålsberedningens havsförslag genomföras. Ett helhetsgrepp behövs över all påverkan på haven – det storskaliga fisket, övergödningen, klimatförändringar och spridningen av miljögifter – ekosystemens livskraft måste vara det överordnade målet. Miljöpartiet vill förbjuda bottentrålning, och särskilt bottentrålning i marina skyddade områden bör regleras omgående. Fiskefria perioder och zoner behövs i ökad omfattning. Trålgränsen måste flyttas ut till 12 sjömil.