nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Skog, blåsippa.
Den nya ISO-standarden ska göra värderingen av miljöskador transparent och på sikt mer enhetlig. FOTO: AdobeStock

ISO-standard för värdering av miljöskador klar

Inom kort publiceras ISO-standarden för monetär värdering av miljöpåverkan, ISO 14 008. Miljö & Utveckling har pratat med professor Bengt Steen, Chalmers, som lett arbetet.

  • Annons 1

Miljö & Utveckling har tidigare rapporterat om arbetet med den nya standarden för ekonomisk värdering av miljöpåverkan, ISO 14 008. Standarden har skapats på svenskt initiativ. Idén kommer från forskningscentret Swedish Life Cycle Center vid Chalmers, eller mer korrekt från en grupp med forskare och representanter för företag som samarbetar med centret.

– Bakgrunden är att vi har stora behov av att förstår storleken på de miljöproblem vi försöker hantera. Man brukar ofta använda ekonomiska mått. Vi hade noterat att det blev väldig olika siffror beroende på hur man räknade, säger Bengt Steen.

Ska klargöra hela processen

Tanken med standarden är att skapa ett gemensamt språk. På så sätt ska det bli möjligt att förstå vad de olika resultaten egentligen innebär. Det handlar alltså inte om att slå fast priset på till exempel utsläpp av ett kilo koldioxid, utan om att klargöra hur man ska räkna ut det.

– Standarden innehåller en beskrivning av den process man går igenom när man tar fram ett värde. Den beskriver också hur man ska rapportera, bland annat ska ett stort antal metadata ingå, säger Bengt Steen.

Som exempel på metadata nämner han diskontering, betalningsvilja och var systemgränsen är dragen.

– Det är viktigt att man är tydlig med vad som har ingått i beräkningen.

Målet är att öka transparensen

Det ställs också krav på att man beskriver vad resultatet ska användas till.

– När man satt sina mål finns det rekommendationer för krav på metodik. Det finns till exempel olika metoder för att skatta kostnader beroende på om man utgår från marknad eller beteendestudier, säger Bengt Steen.

Standarden ställer också krav på att man ska beskriva metoden.

Summan av det hela är att standarden ska öka transparensen. Med hjälp av den ska de experter som idag arbetar med monetär värdering i företag, på myndigheter och i organisationer få bättre förutsättningar att förstå varandras beräkningar och samarbeta. Förhoppningen är att det ska leda till att bättre databaser och mjukvara utvecklas.

Rätt i tiden

Bengt Steen tycker att standarden ligger rätt i tiden.

– Det finns många olika ekonomier. När man även tittar på naturkapital har man vidgat systemgränserna ytterligare, säger han.

Varför ska man värdera miljö i pengar?

– Ja – därför att det är svårt att låta bli!

Läs mer: ISO tar fram standard på svenskt initiativ

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.