nr-logo

Hållbarhet i praktiken

kommuner
Därför ska Sveriges Ekokommuner se till att standarden blir lättare att använda för kommuner. FOTO: Twitter @EllinorAvsan

SIS uppdaterar standard – ska få fler kommuner att jobba med hållbar utveckling

Nu blir det enklare för kommuner, landsting och regioner att jobba med hållbar utveckling. Det ser flera svenska kommuner och Sveriges Ekokommuner till, genom att tillsammans med SIS uppdatera den svenska standarden för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner (SS 854000) i enlighet med Agenda 2030.

  • Annons 1

– Standarden kommer spela en viktig roll och bidra till att stärka kommunernas möjlighet att arbeta med FN:s globala mål. Man kan använda delar av standarden eller hela som ett stöd i att​ systematisera arbetet. Kommuner, regioner och landsting är komplexa med ansvar för en rad olika samhällsfunktioner. Det är en tuff uppgift för dem som fått ansvar för att stärka det egna hållbarhetsarbetet, säger Ellinor Avsan, ordförande i arbetsgruppen för standardiseringsarbetet samt ordförande för Sveriges Ekokommuner, Sekom till Miljö & Utveckling.

Flera kommuner avvaktar

Hittills har få kommuner använt den ursprungliga standarden. Därför ska bland annat Sveriges Ekokommuner se till att standarden blir lättare att använda för kommuner.

– SIS har bestämt sig för att standarden ska uppdateras och vi vill gärna bidra till att den blir så användbar för våra medlemmar som möjligt. Då vi inom Sekom har erfarenhet och kunskap ur ett kommunperspektiv gäller det att vi är med och ger synpunkter på vad som bör arbetas in i standarden, säger Ellinor Avsan.

Många har nytta av standarden

Målgruppen för standarden är förutom kommuner, landsting och regioner även regionala samverkansorgan, ideella föreningar, intresseorganisationer, myndigheter, Regeringskansliet och statliga kommittéer som Agenda 2030-delegationen.

Ett flertal kommuner och organisationer som Ale kommun, Ericsson, Forshaga kommun, IVL Svenska Miljöinstitutet, Lysekils kommun, Plantagon, Svenska FN-förbundet, Sveriges Ekokommuner samt Växjö kommun har hittills anslutit sig till arbetet och fler välkomnas.

Läs mer: Pengar förklarar norska elbilsundret

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.