De gör vinsvinn till innovativa drycker

Innovation Varje år hälls enorma mängder fullt drickbart vin ut – en klimatbelastning som ofta sker i det tysta. Men där andra ser avfall ser Anders Crichton-Fock och Karl Andersson en möjlighet. Genom bolaget Strange Estate skapar de nya, hållbara drycker av vin som annars skulle gått förlorat.

De gör vinsvinn till innovativa drycker
Från höger: Karl Andersson, grundare Strange Estate; Anders Crichton-Fock, grundare Strange Estate och Mikael Larsson, VD Strange Estate. Foto: Press

Vinbranschen har ett enormt klimatavtryck, och varje år blir stora mängder fullt drickbart vin till svinn. Anders Crichton-Fock har varit vinimportör i över 20 år och sett mängderna vin som går till spillo. Det blev startskottet till att han i dag driver Strange Estate tillsammans med bland annat Karl Andersson, som varit med och grundat Matsmart.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Bolaget Strange Estate jobbar med att utveckla nya alkoholdrycker från allt det överblivna vin som annars skulle slängas. Just nu har de ett samarbete med Spring Wine & Spirits där de utvecklat två alkoholdrycker som kommer lanseras i vår: en vit spritz och ett rosévin.

– Vi har försökt använda forskning och att nå ut i vinbranschen för att hjälpa till med de utmaningar som finns gällande svinn, säger Karl Andersson.

Processen från överblivet vin till nya alkoholprodukter tar lite olika vägar beroende på vinets skadeläge. Först justeras viner med små avvikelser genom naturliga tillsatser eller blandningar. Om vinet inte kan räddas, omvandlas det till spritzers, som med dryckerna i samarbetet med Spring Wine & Spirits, eller cocktails. Om någon av de tidigare stegen inte är möjliga blir det destillering till brandy och andra destillat, vinäger eller köksviner.

– Vi har fortfarande inte kastat något av det vin vi har fått in, säger Anders Crichton-Fock.

Nyligen drog de ut på Spring Wine & Spirits och Spendrups dryckesturné i Storstockholm och Göteborg för att sälja in dryckerna till restauranger och festivaler. Mottagandet av dryckerna har varit stark, menar han.

– Vi har fått väldigt positiva budskap från restauranger och alla de som provar. Det är verkligen ett tydligt bevis på att modellen fungerar.

Karl Andersson fortsätter på samma spår.

– De är positiva för att de gillar produkten, men också för att de får reda på att det är något som är ”re-wined”, alltså återskapat, upcyclat. Men det har varit intressant att produkten mest uppmärksammats som väldigt bra, för det finns ingen som har gjort det här tidigare, säger han.

Under Karl Anderssons tio år som entreprenör för Matsmart har han märkt att det är svårt att driva impactbolag, alltså bolag som gör någonting bra för jorden, och samtidigt kombinera det med att göra en bra ekonomisk affär. För att göra skillnad på riktigt så måste man nå en massmarknad, menar han.

– Det finns väldigt mycket initiativ men väldigt få av de initiativ kan generera intäkter och kan bygga hållbarhet på riktigt. Hållbarhet handlar inte bara om miljön, det måste också vara hållbart för ekonomin. Anders har ju verkligen forskat fram något som är bra för vår jord. Vin har ett enormt klimatavtryck, och den här metoden gör skillnad.

Sara Gillerlöv, vice vd och chef för produktledning vin på Spring Wine & Spirits, säger att återbrukat vin är en del av framtiden dryckeskultur.

–  Återvinning av vin utmanar ju traditionella synsätt på både bedömning och tillverkning av dryck och skapar nya möjligheter för restauranger att erbjuda hållbara dryckesval, säger hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste