Sundbybergs stad har inlett ett omfattande arbete med att använda drönare för att samla in geografisk data som stöd för stadsplanering, miljöarbete och infrastrukturutveckling. Genom att fotografera och kartlägga staden från luften får kommunen tillgång till detaljerad information som tidigare varit svår eller tidskrävande att ta fram.
Drönare i hållbarhetsarbetet: ”Enorm potential”
TEKNIK Sundbyberg satsar på drönare för att samla in geografisk data från luften. Syftet är att förbättra planeringen av en smartare och mer hållbar stad.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Tekniken ger nya perspektiv – både bokstavligt och bildligt.
– Vi ser en enorm potential i att använda drönare för att förstå vår stad bättre och skapa en mer hållbar miljö för våra invånare, säger Martin Solberg (MP), ordförande i stadsmiljö- och trafiknämnden, i en kommentar.
Insyn i förändringar – i realtid
Drönartekniken används inom flera områden – från stadsplanering till krisberedskap. Bilderna från luften gör det möjligt att snabbt upptäcka förändringar i stadsbilden, följa byggprojekt och identifiera miljöproblem. Data från drönarna används bland annat för att uppdatera stadens digitala kartor och texturera den så kallade ”digitala tvillingen” – en 3D-modell som visualiserar staden i realtid.
– Drönartekniken ger oss unika möjligheter att analysera Sundbyberg på ett sätt som vi tidigare inte haft tillgång till. Vi kan exempelvis identifiera värmeläckage från fastigheter och följa förändringar i grönområden, vilket hjälper oss att hitta avvikelser samtidigt som det bidrar till en hållbar och långsiktig stadsutveckling, säger Mark Ghaly, GIS-ingenjör i Sundbybergs stad.
Drönarna används även inom infrastrukturarbeten. Genom att flyga över till exempel broar kan sprickor och skador upptäckas utan att personal behöver utsättas för höga höjder.
Effektivare planering och energianalyser
– Drönare kan snabbt och enkelt samla in data för planeringsunderlag, inspektion och övervaka ett byggprojekt. Fel kan identifieras i tidiga skeden genom att få en överblick från luften och ge andra perspektiv som man inte kan se lika lätt från marken, säger Mark Ghaly.
Vidare berättar han att skador i omgivningen dokumenteras kontinuerligt då all information sparas. Att kunna identifiera skador eller fel i tidigt skede gör att kommunen kan rätta till det så att projektet inte får oförutsedda kostnader i senare skeden.
Sundbyberg har också införskaffat drönare med värmekameror för att kartlägga energiläckage från fastigheter och fjärrvärmerör.
– I dagsläget har flera fjärrvärmerör identifierats och vi inväntar spridningstillstånd för att dela informationen med energibolagen, avslutar Mark Ghaly.