I Piteå får ljusstakarna längre liv – tack vare energibolagets hjälpsamma tomtar

Cirkulär ekonomi När pitebornas elljusstakar går sönder kan de vända sig till sitt lokala energibolag. Där ordnas varje år en tomteverkstad där gamla ljusstakar får nytt liv. ”Det är jätteroligt, folk blir ju extremt glada” säger Simon Wallström, chef för tjänsteavdelningen på Pite Energi och en av de hjälpsamma tomtarna.

I Piteå får ljusstakarna längre liv – tack vare energibolagets hjälpsamma tomtar
Pite Energi hjälper piteborna att reparera trasiga ljusstakar. Simon Wallström (t.v.) har medverkat sju år. Foto: Pite Energi

I över 20 år har Pite Energi ordnat en årlig tomteverkstad, där bolagets elektriker hjälper till med att reparera trasiga elljustakar. Tomteverkstaden är uppskattad både bland besökarna och teknikerna.

– Det är jätteroligt. Folk blir ju extremt glada. De kommer ofta med gamla ljusstakar, ljusstakar som kan vara ärvda eller så har de en annan personlig anknytning, och så får man vara en del av det och hjälpa till och laga. Dom blir glada och det smittar av sig, säger Simon Wallström, som varit med på Tomteverkstan i sju år.

När det närmar sig verkstadsdags så ordnar energibolaget inte bara tomtehjälp utan även musik. Stämningen brukar vara god, och ljusstakarna som kommer in är av alla möjliga sorter.

– Generellt är gamla ljusstakar roligare. Man märker att de är av bättre kvalitet, säger Simon Wallström.

Går alla ljusstakar att laga?

– En del kan vara svåra. Speciellt när de kommer med en med 24 små lysen, transformator och touchknappar… De blir ofta väldigt svårlagade. Men annars brukar vi lösa det mesta!

Vad är det konstigaste du har varit med om?

– Vi har väl haft personer som kommit med åtta ljusstakar. Nu senast hade vi kanske 80 kundnummer och många har kanske fyra ljusstakar med sig. Så det blir väldigt många ljusstakar.

Hur känns det när du sedan tar fram dina egna därhemma?

– Det är ingen fara, det är jättetrevligt! Vi spelar musik och skämtar och tjoar. Det är väldigt uppskattat även bland oss som jobbar. Stämningen blir så bra, och det vi gör känns hållbart. Alla våra ledord med kundnytta och hållbarhet faller på plats när vi gör en sådan här sak.

Vilket är ditt bästa tips till den som har en trasig ljusstake?

– Det vanligaste felet är att kontaktstiften där man skruvar i ljuskällan är böjda eller intryckta så att dom inte får kontakt mot lampan. I vanliga ljusstakar är lamporna seriekopplade så är det fel på en så är det ingen som lyser.

– Men om man inte vet vad man gör så ska man inte vara inne i ljusstaken och fingra! Då är det bättre att vända sig till en elektriker.

Har du någon annan rekommendation?

– Byt ut lamporna till LED. De drar en tiondel av effekten och då behöver man inte tänka så mycket på att tända och släcka. Och om man ska tända och släcka så ska man inte gänga ur en lampa utan dra ur kontakten eller släcka med strömbrytare.

Slänger folk ljusstakar i onödan?

– Ja, det är jag 100 procent säker på!

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.