”Vi behöver en dot-com-bubbla för cirkulär ekonomi”

Cirkularitet Cirkulär ekonomi är på gång, men det är långt kvar till målet och hastigheten är inte imponerande. Det sade Marcus Linder, som inledde onsdagens Nordic Circular Summit i Stockholm.

”Vi behöver en dot-com-bubbla för cirkulär ekonomi”
Marcus Linder från Rise (i mitten) under Nordic Circular Summit i Stockholm.

Marcus Linder från Rise inledde Nordic Circular Summit på onsdagen. Han liknade utvecklingen för cirkulär ekonomi vid en ytterst långsamtgående buss, som knappt lämnat hållplatsen. För att belägga detta hänvisade han till bland annat cicular economy gap report, och data över andelen cirkulärt material som används i olika länder.

– I Danmark är andelen 8 procent, i Sverige 7 och i Finland 6 procent, sade han.

Han konstaterade också att de nordiska länderna ligger högt i konsumtion av råvara: ungefär 25 ton per person och år att jämföra med EU:s referensvärde på 14 ton.

– Men jag oroar mig inte. Tänk på internet! I mitten av 90-talet ar det ungefär så är siffrorna såg ut över hur många hushåll som hade internet. Så låt oss istället titta på hastigheten, sade han.

Omställningen går sakta

Dessvärre är inte heller hastigheten särskilt imponerande. Fotavtrycket från medborgarna i de nordiska länderna ökar, Finland undantaget. Däremot är vi mer framgångsrika när det gäller innovation.

Han lyfte behovet av drömmar och visioner.

– En sak som var tydlig 1995 var att det fanns drömmar och visioner om en framtid. Berättelser om att det kommer att bli fantastiskt. Vi har profeter även inom cirkulär ekonomi men de talar mer om domedagen. Där ligger vi efter. Vi saknar visionärer och stora berättlser om hur bra framtiden blir. Och jag ser inte mycket av de galna investeringarna som fanns då. Jag menar att om vi ska få fart på bussen så behövs en dot-com-bubbla för cirkulär ekonomi, sade Marcus Linder.

Behöver bli mer anpassningsbara

Marcus Linder deltog även i en panel tillsammans med bland andra Patrick Schröder från Chatham House. Han talade om cirkulär ekonomi på en global nivå och menade att det behövs ett mer framåtblickande tänkande. Han lyfte också frågan om resiliens.

– Vi har en felaktig uppfattning om vad resiliens är. Vi tror att det handlar om att vara robust mot olika chocker som kommer mot oss. Men i själva verket är det kapaciteten att anpassa sig till förändringar och att ha beredskap för att anpassa sig, sade han.

När det gällde frågan om hur man ska få fart på den cirkulära ekonomin kom flera förslag från talarna. Ledarskap, en mer aktiv offentlig upphandling, övervinna kulturellt motstånd och att engagera finansminstrar var några av förslagen.

Nordic Circular Summit pågår i tre dagar och samlar 4000 personer från de nordiska länderna, varav merparten deltar digitalt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.