Här är vinnaren av Svenska Greenwashpriset 2022

Greenwashing Jordens vänner anser att vinnaren av Svenska Greenwashpriset 2022 missvisande framställer det svenska skogsbruket som bra för klimatet. Vinnaren menar att "syftet med kampanjen var att sprida kunskap".

Här är vinnaren av Svenska Greenwashpriset 2022
Nu är vinnaren av Greenwashingpriset 2022 utsedd.

Miljörörelsens så kallade antipris delas ut för tolfte året i rad av miljöorganisationen Jordens vänner. Priset går till företag, organisationer eller makthavare som anses ha skapat sig en överdrivet grön image med hjälp av vilseledande marknadsföring och röstas fram av allmänheten.

I år går priset till PR-kampanjen Svenska Skogen som har skapats av Svensk Skogskommunikation AB och består av branschorganisationerna LRF Skogsägarna och Skogsindustrierna.

”Därför är Svenska Skogen en värdig vinnare”

Jordens Vänner anser att kampanjen grönmålar den svenska skogen och framställer dagens modell att bruka skogen som bra för klimatet. Juryn menar att verkligheten snarare är tvärtom, att modellen gör att arter dör ut i en rasande takt och raderar skogens viktiga funktion som kolförråd.

”Svenska Skogen har under många år lagt mångmiljonbelopp på en kampanj som är ett skolexempel på greenwashing eftersom den påstår att ökat skogsbruk enligt rådande modell skulle vara klimatsmart. Dessa pengar hade istället kunnat användas till att ställa om skogsbruket till att bli klimatsmart på riktigt. Därför är Svenska Skogen en värdig vinnare av Svenska Greenwashpriset 2022″ lyder juryns motivering.

”Vi delar inte uppfattningen”

I en kommentar till Miljö & Utveckling skriver Johan Sjöblom, pressekreterare vid LRF, att de inte delar uppfattningen om att kampanjen kan klassas som greenwashing.

”Svenska Skogen var en kommunikationskampanj baserad på information från myndigheter och universitet. Vi delar inte uppfattningen att det är ”green-washing” att sprida dessa fakta. Syftet med kampanjen var att bygga kunskap och bidra till diskussion om skogens nyttor, något som vi ser ett stort behov av att fortsätta göra för en hållbar samhällsutveckling” skriver han.

Svenska staten och gruvbolag nominerade

Utöver Svenska Skogen tävlade svenska staten och Gruvbolaget Bewowulf Mining om högsta priset. Svenska staten tog hem andra plats, och Beowulf Mining tredje.

Jordens Vänners ordförande Nastaran Zargari undetrykter att Greenwashing är ett allvarligt problem.

– Stater och företag bär ett stort ansvar för att vi ska nå klimatmålen och behöver vara transparenta angående sina produktionskedjor. Årets greenwashnomineringar visar på att det fortsätter att brista från många aktörers håll vad gäller ansvar och kommunikation. De gröna orden stämmer inte överens med handlingarna. Greenwashing är ett allvarligt problem som sätter käppar i hjulet för klimaträttvisa, säger han i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste