Här är AI:n som ska stoppa klädsvinnet

Cirkulär Ekonomi Hållbara användningsområden för AI växer. Senast ut är en AI-databas som sorterar och värderar second hand-kläder.

Här är AI:n som ska stoppa klädsvinnet
Foto: Adobe Stock

Second hand-marknaden går starkare än någonsin tidigare, både i Sverige och i Europa. Ett problem är dock att arbetet med att sortera och värdera inlämnade kläder är resurskrävande och i dag har det arbetet blivit en flaskhals. Enligt siffror från EU räcker bara sorteringskapaciteten för att ta hand om en fjärdedel av alla kläder som samlas in i dag.

Utifrån den problematiken har nu forskningsinstitutet Rise tillsammanas med Wargön Innovation utvecklat ett AI-verktyg som sköter sortering och värdering av insamlade kläder. Projektgruppen konstaterar att AI redan används i stor utsträckning i klädindustrin, till exempel för att öka onlineförsäljning i e-handeln. Nu vill man ta hjälp av AI för att driva på försäljningen av second hand.

Enligt forskarna bakom AI-databasen är det den första i sitt slag som kan analysera saker som materialkomposition, fläckar och slitningar. För människor är det svårt att på kort tid värdera ett klädesplagg, men med hjälp av AI-databasen kan tiotusentals olika plagg kännas igen och ge ett bra beslutsunderlag för den som värderar plaggen.

Information om ”noppighet”

I projektet har tusentals bilder tagits i särskilda fotostationer som placerats på Wargön Innovation, Björkåfrihet och på Myrornas sorteringsanläggningar. I anslutning till bilderna har information om mönster, material, märke, noppighet, tänkbart pris och modegrad lagts till för att skapa en databasen.

– Användningen av AI vid sortering av second hand innebär en betydande avlastning för sorteringspersonalen. Både hastighet och träffsäkerhet i automationen har potential att ligga långt över vad mänsklig hantering klarar. Förhoppningen är att databasen kan användas av de många aktörer som på olika sätt säljer eller hyr ut second handkläder idag, säger Susanne Eriksson, projektledare på Wargön Innovation och ansvarig för projektet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.