Han är Miljö & Utvecklings nya chefredaktör

Karriär Jon Röhne tar över som chefredaktör på Miljö & Utveckling. Han kommer närmast från Dagens Industri och Aktuell Hållbarhet och har bevakat hållbarhetsfrågor sedan 2009. "Att det är så komplext är det roliga med att bevaka området" säger han.

Han är Miljö & Utvecklings nya chefredaktör
Jon Röhne blir ny chefredaktör för Miljö & Utveckling. Foto: Emmy Westling

Miljö & Utveckling får ny chefredaktör när Jon Röhne tar över efter Ingar Lindholm. Han kommer närmast från Dagens industri.

Grattis till nya jobbet!

– Tack så mycket!

Berätta – vem är du?

– Jag har jobbat som journalist sedan 1995 och började som nöjesredaktör på Östersundsposten. Jag har jobbat med yrkesjournalistik sedan ungefär år 2000. Bland annat har jag gjort en tidning för IT-chefer. 2009 började jag med hållbarhetsjournalistik på Miljöaktuellt. Sedan dess har jag hållit på med hållbarhet och miljö på en massa olika titlar.

Vad gillar du med bevakningsområdet?

– Det är otroligt spännande. Det är en av de absolut viktigaste samhällsfrågorna, och det finns en massa inneboende konflikter och inga enkla svar.

– Jag tycker att hållbarhetsfrågorna är lite som Rubiks kub. Det är lätt att göra en sida rätt men så fort man ska göra den andra sidan rätt så förstörs den första. Det är svårt att lösa alla de sex plattorna på kuben samtidigt. Nu jobbar vi med Agenda 2030, med 17 mål. Att göra det samtidigt utan att de konkurrerar med varandra är en utmaning. Att det är så komplext är det roliga med att bevaka området. Det finns inga tydliga rätt eller fel.

Vad vill du åstadkomma framöver?

– Det jag verkligen vill göra är att se till att Miljö & Utveckling är det viktigaste verktyget för de som jobbar med de här frågorna. De ska känna att det här är ett stöd de kan ha med sig på jobbet varje dag. Läsarna ska både få inspiration och läsa om de svåra frågorna. För det är otroligt komplexa frågor.

– Och så vill jag så klart att Miljö & Utveckling ska växa vidare och bli ännu större.

Vad ligger överst på skrivbordet när du tar över på måndag?

– Jag tar över ett väldukat bord. Jag vill fortsätta med det Miljö & Utveckling är och komma igång med 2023 års första nummer av magasinet. Sen kommer en stor del av nästa vecka att gå åt att jobba med vårens konferenser.

Slutligen – vad önskar du dig i julklapp?

– En jättedyr bok som heter Analytical Buddhism. Den handlar om meditation.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.