Så ska nya guiden göra företag bättre på återvinning

Återvinning Att veta vilka lagar och regler som gäller när det kommer till återvinning är inte alltid helt enkelt, och många företag har svårt att hålla isär lagstiftning inom området. Nu finns en ny guide som ska underlätta arbetet.

Så ska nya guiden göra företag bättre på återvinning
En ny vägledning ska minska risken för att farliga ämnen återvinns. Foto: Adobe Stock.

Det är Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen som har tagit fram vägledningen i nära samarbete med branschen. Bakgrunden är att många företag som återvinner avfall ofta saknar kunskap om innehållet av kemiska ämnen i sina produkter, vilket kan leda till hälso – och miljöfarliga ämnen fortsätter att cirkulera.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Vägledningen riktar sig till företag som återvinner eller tillverkar återvunnet material, samt företag som importerar produkter som innehåller återvunnet material.  Tanken är att hjälpa företagen att få bättre koll på vilka regler som gäller.

– Vi hoppas att vägledningen ska göra företagen tryggare i att använda återvunnet material på ett säkert sätt, utan att cirkulera särskilt farliga ämnen, säger Linn Norrbäck, projektledare på Kemikalieinspektionen en kommentar.

Ska tydliggöra gränsen mellan olika lagar

Därtill syftar vägledningen också till att tydliggöra gränsen mellan kemikalielagstiftningen och avfallslagstiftningen, som många företag idag upplever som otydlig.

– Med den gemensamma webbvägledningen tror vi att det blir lättare att förstå vilken lagstiftningen som gäller, säger Elisabeth Österwall som är handläggare på Naturvårdsverket.

Vägledningen, som finns på de båda myndigheternas hemsidor, hjälper bland annat till med bedömningar av när avfall upphör vara avfall samt, stöd om vilken slags information företag kan efterfråga från sina leverantörer, fördjupad information om de olika delarna samt tips till företag som vill ta fram säkra och hållbara produkter.

Ta del av vägledningen här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste