Forskare: IPCC:s klimatberäkningar är fel – ”uppvärmningen går mycket fortare”

Klimat Forskare, bland annat från Göteborgs universitet, uppger nu att de modeller som bland annat FN:s IPCC använder om klimatförändringarna i Arktis räknar fel. Enligt forskarna går uppvärmningen där mycket fortare än beräknat.

Forskare: IPCC:s klimatberäkningar är fel – ”uppvärmningen går mycket fortare”
Foto: Adobe Stock

Forskare har jämfört klimatmodellers antaganden med verkliga observationer som gjorts på plats i Arktis och konstaterar att uppvärmningen där går mycket snabbare än vad klimatmodellerna visar. Med de slutsatserna menar forskarna att de klimatmodeller, som bland annat används i IPCC:s rapporter, underskattar konsekvenserna av den globala uppvärmningen.

– Klimatmodellerna underskattar konsekvenserna av klimatförändringarna. Det relativt varma vattnet i polartrakterna är ännu varmare och närmare havsisen i verkligheten. Vi tror därför att polarisen kommer att smälta undan snabbare än beräknat, säger Céline Heuzé, forskare i klimatvetenskap vid Göteborgs universitet, i en kommentar.

Inte kalibrerade mot verkligheten

Att klimatmodellerna kan vara felaktiga kan enligt forskarna förklaras av att Arktis är en mycket svår miljö att vistas i och att antalet observationer i den delen av världen är relativt få. Klimatmodellerna har därför enligt forskarna inte kunnat kalibreras mot verkligheten lika mycket som man vanligtvis gör i andra delar av världen.

– Detta är allvarligt. Om världens regeringar och organisationer ska kunna lita på klimatmodellerna måste de revideras. Därför behöver forskningen och datainhämtningen i Arktis prioriteras. I dagsläget kan vi inte ge en bra prognos på hur fort isarna smälter i Arktis, säger Céline Heuzé.

Forskarna menar att deras slutsatser visar att det i dag inte finns någon konsensus bland modellerna om vad som kommer hända i Arktiska Ishavet under den globala uppvärmningen.

– Vi behöver en särskild anpassad klimatmodell för Arktis. Generellt går det inte att använda samma modell för hela jordklotet, förutsättningarna är så olika. Det tar för lång tid att efterjustera klimatmodellernas utfall, det är bättre att skapa en särskild modell för Arktis som beaktar processerna i havet och det omgivande landområdena korrekt, säger Céline Heuzé.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.